0:00

Handbaliștii juniori I joacă, începând de mâine, la Târgoviște în cel de-al doilea turneu semifinal, cu șanse de a prinde un loc în turneul final al campionatului. Juniorii LPS Piatra Neamț pregătiți de soții Rita și Stelian Bursuc au obținut 6 titluri naționale, în ultimii 10 ani și, cu toate acestea consilierii județeni PSD nu au fost de acord să aloce 7.000 de lei pe lună handbaliștilor, ci numai 5.000. Când au fost întrebați despre motivul pentru care au redus finanțarea juniorilor ce se bat an de an la titlu cu centre de renume, precum Baia Mare, Brașov, sau București, toți au ridicat din umeri.

Speranţele handbalului masculin, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O ”mână” de oameni visează frumos

Handbalul masculin respiră în Piatra Neamț nu datorită promisiunilor făcute de Cristian Gațu, la inaugurarea Sălii Polivelente de pe Calea Romanului, nu datorită politicienilor, ci datorită unor profesori consacrați la nivel național, ce activează la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamț. Este vorba de soții Rita și Stelian Bursuc, Răzvan și Adriana Caba, sau Costică Rusu, care a gustat și el din cupa campionilor României, cu o generație de juniori. Anul acesta juniorii I au șanse reale de se califica la turneul final și, există premisele organizării la Piatra Neamț a turneului final pentru ei, în cazul în care tinerii handbaliști vor trece de adversarele pe care le vor întâlni în această săptămână la Târgoviște: Grupul Școlar Petrol Moreni, LPS Cluj și Liceul Teoretic Traian Vuia Reșița. Primele două clasate se califică la turneul final din luna mai.

Juniorii II sunt calificați deja la turneul final, cu șanse la medalii, după un turneu dificil, la Onești. Pietrenii au început foarte bine turneul de la Oneşti şi în primul joc au trecut cu 27-17 de CSS Galaţi. A urmat eşecul la limită, 22-23 cu LPS Iaşi, formaţie care în final a câştigat grupa A fără nicio înfrângere. Unul dintre cele mai importante meciuri a fost cel cu CSS 3 Steaua Bucureşti, încheiat la egalitate, 23-23. În ultima zi a competiţiei, LPS Piatra Neamţ a învins la scor, cu 32-17 pe CSS Constanţa şi astfel, cu un total de 7 puncte s-a situat pe poziţia a doua în clasament.

Speranţele handbalului masculin, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Rareș Bursuc – liderul unei generații

Liderul handbaliștilor I pietreni este, fără doar și poate, Rareș Bursuc, elev în clasa a XI-a a LPS Piatra Neamț, fiul lui Cristinel Bursuc, fratele lui Stelian, ambii foști componenți ai Fibrexului de legendă. „Niciodată nu s-a pus problema să aleg între handbal şi altceva. Merg la sală dinainte de a învăţa să vorbesc. Handbalul mi-a intrat în sânge”, spune tânărul handbalist. Debutul în competiţii şi l-a făcut însă cu LPS Piatra Neamţ, la turneele de minihandbal, la vârsta de 7 ani, la Festivalul de minihandbal, creația regretatului technician Ovidiu Țoc. Cu un an înainte de terminarea clasei a opta, a început să facă naveta de la Târgu Neamţ, pentru antrenamente, iar la final de gimnaziu s-a mutat cu totul la LPS Piatra Neamț. Handbalist de de perspectivă, ce are o știință a jocului, peste media jucătorilor de vârsta sa, a fost dorit la Centrul Naţional Olimpic şi de Excelenţă de la Sighişoara. A preferat să rămână acasă, reuşind în acelaşi timp să îşi păstreze calitatea de component al lotului naţional de juniori. „Am considerat că în acest moment sunt pregătit de cel mai bun cuplu de antrenori. Şi nu sunt subiectiv”, a explicat alegerea Rareş Bursuc, care lucrează cu unchii săi, profesorii Rita și Stelian Bursuc.

Juniorii vor să joace finala

În campionatul actual visează să fie din nou campion Este de trei ori campion naţional şi o dată vicecampion cu echipa LPS Piatra Neamţ. Medaliile la această şcoală de elită din România, sunt ca handbalul în familia Bursuc, fireşti. Vin să completeze munca de peste ani a unor oameni care nu sunt plătiți regește, dar munca lor nu este valorificată mai departe le echipele de seniori. Ultimul exemplu: eliminarea României de către Finlanda. Poate tocmai de aceea, copii precum Rareş Bursuc, care încă mai au orgoliu, vor mult mai mult. Vor să joace finala campionatului, vor glorie, faimă, sinonime cu imposibilul în România handbalistică de astăzi. Crede „din tot sufletul” în şansa handbalului la Piatra Neamţ, dar i-a spus unuia dintre idolii săi, Aron Palmarsson, că speră să fie coechipieri la Kiel, într-o zi. S-au întâlnit cu ocazia meciului jucat de Islanda, la Piatra Neamț contra României, anul trecut. ”Nu-mi vine să cred că se poate organiza un turneu final de campionat la Piatra Neamț. Am impresia, uneori că nu ne mai iubește nimeni, în afară de familie și prieteni”, mărturisește trist Rareș.

Finale dramatice trăite de Stelian Bursuc

Profesorul Stelian Bursuc e mai rezervat în acest an. Are de muncă atât cu juniorii I, cât și cu juniorii II. Mulți dintre jucători fac antrenamente atât la echipa juniorilor I, cât și la cei mici. Au fost obiective fixate pas cu pas, de la meci la meci, de la turneu la turneu, pentru a nu încărca emoțional juniorii cu speranțe. Stelian Bursuc are experiența anilor trecuți, când titlurile naționale s-au cucerit în urma unor reprize de prelungire.

”Cea mai dramatică a fost cea disputată în 2010 cu Universitatea Transilvania Cluj. Atunci a fost nevoie de 4 reprize de prelungiri pentru a ne adjudeca finala şi titlul naţional la juniori III. A urmat finala din 2011, dar atunci au fost doar două reprize, dar şi atunci am evoluat în faţa gazdelor. S-a jucat la Făgăraș, într-o săliţă de aproximativ 400 de locuri, plină-ochi cu susţinători ai echipei gazdă, şi inclusiv primarul oraşului a ţinut să vină la meci pentru a încuraja echipa gazdă”, își amintește Stelian Bursuc. Acesta spune că antrenementele cu grupa mare au început de la vârste fragede, când copii au deprins primele tehnici din handbal.

”Această generaţie a început munca pe când copiii erau în clasa a II-a şi a IV-a. Mai întâi au lucrat cu dl. prof. Costică Rusu, cei născuţi în 1994 sunt crescuţi şi pregătiţi de dânsul. La noi, în Piatra Neamţ, un rol important l-a avut şi Festivalul de minihandbal şcolar care se organizează în cadrul Zilelor Oraşului. Prima ediţia a avut loc în 1998 la şcoala nr. 3 şi, de 13 ani reuşim să găsim elevi talentaţi care sunt selecţionaţi şi încurajaţi să facă performanţă”, mărturisește tehnicianul pietrean.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentA murit electrocutată
Articolul următorConcursul Național „Ștefan Procopiu”