0:00

Soluţii româneşti: Decât să baţi trei scânduri, mai bine plimbi pontonul, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La începutul lunii iulie, vaporaşul Direcţiei Silvice Neamţ, însărcinat cu activităţi de turism nautic pe Lacul Bicaz, a avut proasta inspiraţie de a se înfige într-un banc de nisip. A fost un pic de tevatură, au venit salvamontiştii, au evacuat cei 31 de elevi şi 6 profesori aflaţi la bord şi, cu această ocazie, a observat toată lumea ce costrucţie trainică este “debarcaderul” din Ceahlău: nişte buşteni acoperiţi parţial cu scânduri. La vreme de aglomeraţie, spaţiile generoase dintre buşteni sunt suficiente pentru a avea “om la apă” într-o clipită de neatenţie.

Conştient de pericol, mai ales în plin sezon estival, Alexe Nechifor, şeful Căpităniei Portului Bicaz  a trimis o notificare către Direcţia Silvică, prin care a interzis îmbarcările de la Ceahlău şi a “somat” instituţia să ia măsuri urgente pentru amenajarea corespunzătoare a debarcaderului.

La rândul său, Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Neamţ, ne-a declarat, la acea vreme, că instituţia pe care o reprezintă se va supune notificării şi va lua măsuri cât mai repede pentru a nu rata sezonul turistic.

La aproape două luni de la incident, situaţia se prezintă astfel: debarcaderul nu are un cui în plus, dar s-a schimbat vaporaşul. Cel al Romsilvei nu mai face îmbarcări de acolo, în schimb „Suceviţa” patronului Viorel Munteanu trage la mal exact în locul periculos.

„Eu am fost în concediu, nu ştiu ce s-a mai întâmplat, dar am întrebat colegii şi am aflat că noi nu mai facem îmbarcări de acolo, pentru că avem un ponton mobil şi, de câte ori e nevoie de el, este tractat de vaporaş şi folosit”, a precizat Lucian Cozma. „Bine, când se pleacă de la debarcaderul de lângă baraj, nu e necesar, pentru că nu se fac opriri la Ceahlău. În schimb fac alţii îmbarcări de pe debarcaderul nostru”.

Nici Alexe Nechifor n-a fost curios în legătură cu efectul notificării pe care a scris-o. Abia ieri, după ce l-am întrebat dacă debarcaderul prezintă pericol pentru turişti în funcţie de proprietarul vaporaşului, s-a hotărât să se intereseze. „Nu am reuşit să dau de şeful de ocol”, ne-a declarat dezamăgit după jumătate de oră. „Cred că nu are semnal, dar poate-l prind zilele astea”. (C. MIRCEA)

Articolul precedentInterviu cu Florentin Pera, antrenorul HCM Roman
Articolul următorNoua Piață Centrală – investiție și costuri