0:00

Sindromul hemolitic uremic loveşte şi în Moldova: copil de un an şi două luni în stare gravă!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinisterul Sănătății (MS) a fost informat cu privire la două cazuri recente de copii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic (SHU), în Argeș și Bacău, se arată într-un comunicat de presă al MS.

Copilul transferat vineri (13 mai) noaptea de la Bacău la Spitalul Clinic de Copii „Sf. Maria” din Iași, este în stare gravă, dar stabilă. Băiețelului în vârstă de un an și două luni i-au fost recoltate probe biologice pentru analiză, iar rezultatul a confirmat diagnosticul de SHU.

Copilul din Argeș, în vârstă de un an și 8 luni, este internat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” din Bucureşti și este supus procedurilor de dializă peritoneală.

Începând cu 31 ianuarie 2016, mai mulţi copii mici (cu vârste cuprinse între 7 luni si 1,5 ani) cu sindrom hemolitic-uremic şi sindrom diareic sever cu deshidratare au fost transferaţi din judeţul Argeş şi alte localităţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, iar 3 au decedat. Specialiştii Centrului European de Boli Transmisibile, împreună cu cei români, au identificat cauzele îmbolnăvirilor multiple, fiind vorba de tulpina de „Escherichia coli enterohemoragică O26”. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare şi urmăreşte două ipoteze privind cauzele îmbolnăvirilor: sursa de infecţie de origine alimentară sau o posibilă transmitere interumană. Într-o informare de presă a Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, de pe 29 februarie 2016, s-a comunicat că a fost găsită bacteria respectivă în probe de brânză şi pui prelevate din judeţele Argeş şi Bacău.

În cazurile de luna aceasta, DSP Argeș și DSP Bacău au declanșat anchete epidemiologice, se mai arată în comunicatul MS. MS reamintește importanța măsurilor de prevenție, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător. Specialiștii MS recomandă achiziționarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar-veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune. (ZCH NEWS)

Articolul precedentProblema apei la Piatra Neamţ: Captarea Bâtca Doamnei ar putea fi declarată sigură!
Articolul următorPARADOX Exclus din Liga a II-a, FC Ceahlăul îşi îmbunătăţeşte… golaverajul!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.