0:00

Sfatul avocatului: Cum recuperezi banii plătiți în contul taxei auto 2012-2013?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Taxa auto instituită în 2012 a fost declarată, prin intermediul unei ordonanţe date la începutul lunii februarie, de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene ca fiind ilegală.  CJUE a declarat că taxa de poluare contravine reglementărilor europene, românii neputând să achite o taxă pentru maşinile achiziţionate din UE, statul nostru fiind deja membru. În consecinţă, cei care au achitat taxa auto instituită în 2012 îşi pot recupera banii în instanţă, în condiţiile în care vor depune mai multe documente care să dovedească plata taxei către FISC.

“Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea naţională în discuţie în litigiile principale, prin care un stat membru aplică autovehiculelor o taxă de poluare care este astfel stabilită încât descurajează punerea în circulaţie, în acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională”, arată ordonanţa CJUE.

Conform avocatului Marius Vicenţiu Coltuc, restituirea taxei de poluare se poate face numai pe calea instanţei de judecată, prin promovarea unei cereri de chemare în judecată formulată în contraductoriu cu administraţia finanţelor publice şi administraţia fondului pentru mediu.  Documente obligatorii pentru a recupera sumele achitate din taxa auto, conform Avocatnet: cartea de identitate a maşinii în copie, prezentând şi originalul în instanţă, în vederea stabilirii conformităţii, contractul de vânzare-cumpărare a autovehiculului, decizia de impunere a plăţii taxei de poluare eliberată de Administraţia Financiară competentă şi dovada plăţii taxei de poluare.

ACTE NECESARE: Copii după următoarele documente:
* Copie CI – titular autovehicul;
* Copie contract de vânzare-cumpărare, factură fiscală (dacă este cazul);
* Copie carte de identitate autovehicul + traducerea legalizată (Brief mare);
* Copie talon original al autovehiculului (din ţara de origine + traducerea legalizată – Brief mic);
* Copie decizia de calcul a taxei de poluare emisă de ANAF;
* Copie chitanţa care atestă plata taxei de poluare/taxei pentru emisii poluante provenite de la autovehicule/timbru de mediu;
* Copie talon şi carte de identitate – românesc (după înmatricularea în România).
* Taxa judiciară de timbru (reprezentând 10% din valoarea taxei de poluare achitată, dar nu mai mult de 300 lei) plătită la Consiliul local (primăria) unde se afla sediul Tribunalului Judeţean sau domiciliul fiscal al titularului dreptului de restituire.

În situaţia în care nu mai sunteţi în posesia unor acte din cele enumerate mai sus, acestea se pot recupera de la DRPCIV (direcţia de înmatriculări auto). Faceţi o cerere şi solicitaţi o copie  după dosrul de înmatriculare a vehiculului în discuţie.

Avocat Marius Vicenţiu COLTUC

Articolul precedentMedici de familie supăraţi pe Primărie
Articolul următorProspecțiuni își desfășoara activitatea din județul Neamț în conformitate cu reglementările legale