0:00

Sentință definitivă a ÎCCJ: Arborarea steagului secuiesc al județului Harghita este discriminatorie la adresa românilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* “Constată ca faptă discriminatorie arborarea drapelului judeţului Harghita la data de 15.03.2010, în sensul dispoziţiilor art. 15 din OG nr. 137/2000”
* “Constată ca faptă discriminatorie acţiunea Preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita de a afirma la 15.03.2010 că drapelul este al Ţinutului Secuiesc, în sensul art. 15 din OG nr. 137/2000”

Decizia ÎCCJ constată din nou faptul că CNCD și președintele Csaba Asztalos Ferenc sunt agenți de maghiarizare a românilor din județul Harghita. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins miercuri, 15 octombrie 2014, recursurile declarate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și de Consiliul Județean Harghita împotriva sentinței Curții de Apel Târgu Mureș care a constatat faptul că arborarea steagului secuiesc al județului Harghita este discriminatorie față de românii din județul Harghita. Aceeași sentință a mai stabilit și faptul că președintele CJ Harghita, Borboly Csaba (UDMR), i-a discriminat pe românii din județul Harghita afirmând în data de 15.03.2010 faptul că steagul secuiesc al județului Harghita ”este al ținutului secuiesc”.

Curtea de Apel Târgu Mureș a admis în data de 9 aprilie 2013 acțiunea formulată de Fundația Culturală ”Dr. Miron Cristea”, Asociația “Radio Ardealul” și Asociația “Glasul Călimanilor” împotriva Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), condus de UDMR-istul Csaba Ferenc Asztalos, și Consiliului Județean Harghita, condus de UDMR-istul Borboly Csaba, prin care cele trei asociații românești au solicitat constatarea discriminării românilor din județul Harghita prin adoptarea steagului secuiesc ca și steag al județului Harghita și arborarea acestuia pe clădirile publice din județul Harghita.

Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş

Inițial, la sesizarea privind caracterul disciminatoriu la adresa românilor a adoptării steagului secuiesc ca și steag al județului Harghita, CNCD a decis că ”faptele exced prevederile O.G. nr. 137/2000”. Fundația Culturală ”Dr. Miron Cristea”, Asociația “Radio Ardealul” și Asociația “Glasul Călimanilor” au făcut cerere de intervenție în dosarul nr. 22/2010 și au acționat în judecată CNCD, instanța obligând CNCD să reanalizeze dosarul pe fond. Ulterior, CNCD a emis decizia nr. 4/11.01.2012 în care a constatat faptul că ”arborarea drapelului județului Harghita din data de 15.03.2010 nu reprezintă discriminare”. Decizia Curții de Apel Târgu Mureș anulează în tot Hotărârea nr. 4/11.01.2012, pronunţată în dosar nr. 22/2010 și constată ca faptă discriminatorie arborarea drapelului judeţului Harghita la data de 15.03.2010. În plus constată ca faptă discriminatorie acţiunea Preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita de a afirma la 15.03.2010 că “drapelul este al Ţinutului Secuiesc”. Decizia nr. 204/2013 pronunțată de Curtea de Apel Târgu Mureș în data de 9 aprilie 2014 în dosarul nr. 139/43/2012 precizează pe scurt (decizia instanței a fost publicată): “Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Consiliului Judeţean Harghita, invocată de această parte. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor, invocată de Consiliul Judeţean Harghita. Admite acţiunea formulată de reclamanţi în contradictoriu cu C.N.C.D. şi Consiliul Judeţean Harghita, şi în consecinţă: Dispune anularea în tot a Hotărârii C.N.C.D. nr. 4/11.01.2012, pronunţată în dosar nr. 22/2010. Constată ca faptă discriminatorie arborarea drapelului judeţului Harghita la data de 15.03.2010, în sensul dispoziţiilor art. 15 din OG nr. 137/2000. Constată ca faptă discriminatorie acţiunea Preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita de a afirma la 15.03.2010 că drapelul este al Ţinutului Secuiesc, în sensul art. 15 din OG nr. 137/2000. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”.

Steagul secuiesc anulat de instanță, dar arborat pe instituții publice

Între timp, steagul județului Harghita a fost anulat definitiv și irevocabil de către Curtea de Apel Târgu Mureș. În ciuda acestei sentințe definitive, steagul secuiesc al județului Harghita este arborat în continuare pe clădiri publice, cu largul concurs al subprefectului Jean-Adrian Andrei (fost prefect al județului Harghita), al prefectului Petres Sandor și al deputatului PSD de Harghita, ministrul Apărării, Mircea Dușa. ÎCCJ a anulat recursul CJ Harghita declarat împotriva sentinței Curții de Apel Târgu Mureș care a stabilit faptul că președintele CJ Harghita i-a discriminat pe toți românii din județul Harghita. Borboly Csaba nu este la primul caz în care se constată că discriminează români. În luna februarie 2009 am sesizat CNCD în legătura cu faptul că CJ Harghita, condus și atunci de UDMR-istul Borboly Csaba, urma să organizeze, în data de 12 februarie 2009, un concurs pentru ocuparea postului de Director în cadrul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Harghita, direcţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Harghita, concurs la care CJ Harghita a solicitat participanţilor obligativitatea cunoaşterii limbii maghiare. În acest caz, CNCD a emis Hotărârea nr. 347/23.06.2009 prin care a constat existenţa unui tratament diferenţial, discriminatoriu, îndreptat împotriva românilor din judeţul Harghita. Prin Hotărârea C.N.C.D. nr. 197/2012, la sesizarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, s-a stabilit faptul că Borboly Csaba a discriminat români prin condiţionarea ocupării unei funcţii de manager de spital din judeţul Harghita de cunoaşterea limbii maghiare. Borboly Csaba a fost sancţionat cu avertisment în acest caz. (www.dantanasa.ro)

Articolul precedentParchetul general confirmă: Nu avem deputaţi penali în Neamţ!
Articolul următorElevii în campanie electorală pentru Consiliile Şcolare