0:00

Sensibilitatea dentară. Cauze, prevenție și îngrijire, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSensibilitatea dentară este o problemă foarte comună a dinților, care se manifestă printr-o durere acută, cu durată foarte scurtă, la nivelul dinților, în momentul consumului de alimente reci, fierbinți sau foarte dulci. Deși nu este o boală în sine, sensibilitatea dentară este foarte deranjantă pentru cine suferă de ea. Cauza ei este expunerea treptată a dentinei, un strat poros aflat imediat sub stratul dentar. Acest țesut este înțesat de terminații nervoase, a căror stimulare produce răspunsuri dureroase.

Cauzele cele mai frecvente ale sensibilității dentare sunt periajul prea intens, bruxismul (scrâșnitul din dinți), diverse afecțiuni ale gingiei, dar și unele tratamente de albire a dinților sau eroziunea acidă. Prima dintre cauze – periajul excesiv – se referă fie la o frecvență prea mare a acestei acțiuni (recomandate sunt două periaje pe zi), fie folosirea unei periuțe cu peri prea tari. Încercați să vă periați dinții cu mai multă blândețe, pentru a nu duce mai departe această problemă! Problemele gingivale, precum gingivita sau retragerea gingiilor, duc la expunerea dentinei și cauzează hipersensibilitate dentară. Nu în ultimul rând, alimentele foarte acide (sucuri carbogazoase, vin, unele sosuri de salată etc) duc la eroziunea smalțului dentar și la sensibilizarea dinților.

Dacă aveți dinți sensibili, trebuie să-i îngrijiți cu atenție, pentru ca această problemă să nu se agraveze și mai mult. În primul rând, cumpărați o periuță de dinți cu peri mai moi și folosiți-o cu grijă, pentru a nu apăsa foarte tare asupra smalțului dinților. Ața dentară este un ajutor de nădejde, îndepărtând resturi alimentare care pot duce la creșterea acidității din gură.

Alături de o pastă de dinți specială, cu un conținut ridicat de fluor, și o apă de gură, bunele obiceiuri de igienă dentară vor duce la întărirea smalțului și la scăderea sensibilității dentare. O altă bună practică este evitarea scrâșnitului din dinți. Acest obicei este, cel puțin în timpul nopții, involuntar, însă există dispozitive pentru prevenirea sa. Nu în ultimul rând, consultul stomatologic regulat, însoțit de curățarea profesională a dinților, va preveni degradarea smalțului și va reduce riscul apariției sensibilității dentare.

Mai multe detalii despre sensibilitatea dentară puteți găsi pe site-ul www.crisdentclinic.ro/

 

Articolul precedentUrlă sirenele, rămâneți calmi!
Articolul următor”Paznicii” pușcăriașilor nu mai vor să muncească peste program
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.