0:00

Seminarul Teologic Agapia salvat de specializarea ghid turistic religios, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– modelul copiat și de Liceul Teologic de la Roman

Înainte se chema Seminar acum este doar Liceu. Despre Liceul Teologic Ortodox Cuvioasa Parascheva Agapia este vorba. Un liceu, care a organizat, anul acesta, un concurs de admitere pentru absolvenţii de gimnaziu la specializarea “ghid turism religios”. Liceul s-a gândit la această specializare tocmai pentru a remedia situația locurilor neocupate din ultimii ani. Locurile disponibile anul acesta au fost 28 la număr, dar la concurs nu s-au înscris decât 27 de candidate. În urma examenelor de admitere doar 22 de eleve au trecut. Din anul 2011, Seminarul Teologic și-a întâmpinat candidații cu această nouă specializare. Acesta este al treilea an de când seminarul se descurcă bine cu numărul candidaților. Înainte de această specializare, interesul fetelor, care veneau la acest seminar, era în scădere. „În ultimii ani abia reușeam să strângem 16-17 elevi, cu tot cu sesiunea din toamnă. Acum, spre exemplu, avem 31 de eleve care trec în clasa a X-a”, a spus maica Eustochia Volmer, directoarea liceului.

De menționat că Seminarul Teologic Agapia merge pe același sistem pe care mergeau toate seminariile din țară, pe o durată de cinci ani. Acum liceul este absolvit după patru ani de studiu. La început, fetele care absolveau cursurile acestei școli primeau un atestat pedagogic la fel ca elevii de liceu care absolveau în școlile pedagogice. Cu acest atestat puteau obține un post de titular pe specializarea religie ortodoxă. În ultimii ani acest atestat nu a mai fost valabil, fiind necesară și absolvirea unei facultăți. Astfel, atestatele promise pentru sfârșitul ciclului școlar atrăgeau un număr mare de candidați care sperau că vor avea ceva concret după terminarea cursurilor. Cum în ultimii ani acest lucru nu s-a mai întâmplat, numărul candidaților a scăzut drastic. Noua specializare nu a făcut altceva decât să „resusciteze” situația Seminarului de la Agapia care risca să se închidă. Motivația înființării acestei specializări este alimentată de conducerea școlii prin faptul că este nevoie pe piața locurilor de muncă de o astfel de specializare. În fapt, abia după cei patru ani de la înființare, absolvenții pot afla dacă această secție va primi acreditare și dacă certificatul de competențe va avea vreo valoare în fața angajatorilor. „Ne-am dori să existe o continuitate a acestei specializări astfel încât după absolvirea liceului absolvenții să poată urma cursurile unei postliceale. Așa ar fi mai ușor să identificăm necesitatea pe piața locurilor de muncă a ghizilor pe care îi școlim”, a spus directoarea liceului.

Model copiat și de Liceul Teologic de la Roman

Din urmă, dar sigur, Liceul Teologic Ortodox Episcop Melchisedec a copiat modelul de la Agapia și l-a pus în practică anul trecut. Acum  este la al doilea an și ca o noutate, aici sunt admiși și băieți și fete. La Agapia statutul mănăstirii de maici nu permite accederea la unitatea de învățământ și a băieților. În momentul de față la liceu există și specializarea pastorală unde sunt admiși doar băieți. „Există un interes din partea firmelor. În acest sens, am încheiat un parteneriat cu o firmă de turism unde elevii vor face practică pe perioada studiilor și având posibilitatea să profeseze în cadrul acestei firme. Anul acesta nu au fost admiși decât zece elevi, dar suntem siguri că locurile vor mai fi ocupate și în sesiunea a doua”,  a spus directorul liceului pr. Gheorghe Smerea. Cele două licee amintite sunt singurele din țară cu aceste specializări. Acestea funcționează cu autorizație provizorie, urmând ca după patru ani să se ia o decizie în privința acreditării acestor forme de specializări. La specializarea “ghid turism religios” se studiază cu precădere disciplinele din domeniul religios, istoric, geografic, cultural, teoria şi practica istoriei obiectivelor turistice religioase, teoria şi practica în geografia turismului religios, proiectarea de trasee turistice religioase. (V.M.)

Documente necesare pentru înscriere

Elevii care vor să se înscrie la această specializare au nevoie de următoarele documente:

1) certificat de botez (ortodox) – copie legalizată;

2) certificat de naştere – copie legalizată;

3) fişa de înscriere – în original – eliberată de unitatea de învăţământ gimnazial;

4) recomandarea Consiliului parohial;

5) binecuvântarea chiriarhului locului;

Vizita medicală este obligatorie şi eliminatorie.

Articolul precedentDouă la Primărie, două la Prefectură…
Articolul următorViorel Măstăcăneanu, despre prezentul şi viitorul Ceahlăului