0:00

O dezbatere pe teme de segregare şcolară (derulată joi, 28 aprilie, la CJ Neamţ) a stârnit vii dispute între reprezentanții ISJ Neamţ și cei ai Centrului de Advocacy și Drepturile Omului (CADO). CADO, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), a lansat, în aprilie 2015, proiectul ”Școală pentru toți copiii!”, care a urmărit monitorizarea, prevenirea și combaterea segregării în educație. Raportul de monitorizare, prezentat de Ana Ciutu, coordonator de comunicare al CADO, a adus discordia în sală.

Segregarea şcolară, motiv de dispute la Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDintre localitățile monitorizate (12 localități din 24) a fost identificată cel puțin o unitate școlară în care se manifestă o formă de segregare școlară, în 16 unități școlare fiind identificată cel puțin o formă de segregare școlară. În Neamț, au fost identificate două școli cu risc de segregare la nivelul întregii unități școlare, 8 școli cu risc de segregare pe clădiri, 11 școli cu risc de segregare pe clase și o școală cu risc de segregare pe bănci”, a spus Ana Ciutu.

Costică Alexe, inspector pentru Minorități în cadrul ISJ Neamț, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la prezentarea unor rezultate din sondaj, considerând că statisticile nu arată realitatea din teren. Un exemplu a fost Școala Războieni, unde sondajul indică o formă de segregare școlară, dar în realitate nu există niciun elev de etnie romă declarat.

Segregarea şcolară, motiv de dispute la Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiNemulțumit de modul în care a decurs această monitorizare s-a arătat și prof. Viorel Stan, şeful ISJ Neamţ: „Nu am văzut chestionarele folosite, dar cred că trebuia specificat acolo că ne adresăm numai populației de etnie romă, care se declară romi. Că există o anume percepție a comunității despre romi, asta este altceva. Nu aș vrea să apară de aici ideea că în Neamț există o segregare conștientă. Sunt, efectiv, particularități pe zone și nu ne punem cenușă în cap. Este o realitate și de aceea încercăm tocmai acest lucru, de a desființa acest concept de segregare”.

Deși nu au știut să ofere explicații clare pentru rezultatele sondajelor, cei care au prezentat datele statistice au spus că intenția lor a fost de a trage un semnal de alarmă și de a aduce cât mai aproape datele, să afle întrebările responsabililor din educație și să le transmită la București. (M.T.)

Articolul precedentPNL „atacă” infrastructura rutieră prin programul Neamț 2020
Articolul următorDe la piaţă la spital
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.