0:00

Școala, scurtă pauză între vacanțe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

  •  profesorii îndeamnă la studiu individual
  • „Nu sunt tocmai adeptul «pauzelor lungi și dese»” – Viorel Stan, inspector şcolar general
  • „Sunt zile libere de care elevii au nevoie – Mihai Obreja, director CN „Petru Rareş”

În această perioadă marcată de vacanțe, mini-vacanțe și zile „proclamate” libere, elevilor nu le rămâne decât să apeleze la propria conștiință dacă vor să nu dea greș la examenele care îi așteaptă în ultima parte a acestui an școlar. „Școala Altfel”, vacanța de primăvară și zilele libere de „1 Mai” îi fac pe reprezentanții unităților școlare să spună că aceste pauze dese de care beneficiază elevii, în această perioadă, nu prea ar fi cheia marilor succese. Soluții? Oamenii de la catedre spun că în această situație una din rezolvări ar putea veni prin studiu individual.

„Nu sunt tocmai adeptul «pauzelor lungi și dese». Este un ritm care nu se păstrează. Totuși, sunt și elevi conștiincioși, și mă refer aici la cei de clasa a VIII-a și a XII-a, care folosesc acest timp pentru a se pregăti. Pentru orele de studiu, care trebuie recuperate, fiecare unitate școlară își va stbili propriul orar. Această perioadă este una foarte aglomerată pentru cadrele didactice, fapt pentru care cred că nu se va recupera în sâmbete, ci, mai degrabă, se va comasa materia”, a declarat prof. Viorel Stan, inspector școlar general al IȘJ Neamț.

Chiar dacă în județul Neamț, rezultatele simulării de la Evaluarea Națională s-au încadrat în media eșecului național, unii directori de școli sunt de părere că „tonul” vacanțelor rezervate elevilor este determinat de vacanțele părinților.

„Aceste vacanțe sunt binevenite. Au fost gândite astfel încât să nu se creeze un dezechilibru în rândul familiilor. Se știe că în această perioadă părinții elevilor sunt liberi. În acest fel s-a evitat și posibelele absențe care ar fi putut apărea în această perioadă. Dacă se învăța în aceste zile, ar fi existat posibilitatea să ne trezim doar cu 10-15 elevi într-o clasă, în condițiile în care părinții își învoiesc copiii în perioada concediilor”, este de părere prof. Teodora Simionel, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 8 din Piatra Neamț.

Nici elevii claselor terminale de liceu nu sunt scutiți de efectul amorțelii provocat de vacanțe. Cu toate acestea, profesorii atrag atenția asupra faptului că, cei care se așteaptă ca școala să fie cheia tuturor soluțiilor legate de examenele naționale, se înșeală.

„Sunt zile libere de care elevii au nevoie. Pe de altă parte, copiii au nevoie și de studiu individual, chiar dacă este greu de crezut că în perioadele de vacanță sunt mulți cei care pun mâna pe carte. Depinde de fiecare copil cum se pregătește și cât de mult valorifică timpul rămas până la Evaluarea Națională. Cine crede că școala le rezolvă pe toate, se înșeală amarnic”, a spus prof. Mihai Obreja, directorul Colegiului Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț.

Atât elevii care promovează clasa a VIII-a, cât și absolvenții anilor terminali de liceu au mai puțin de două luni de zile la dispoziție pentru a demonstra că dincolo de planurile remediale și vacanțele „sufocante”, studiul individual este cheia marilor succese.

Marian TEODOROF

Articolul precedentVreme caldă, dar instabilă
Articolul următorSe apropie campania electorală