0:00

Scandalul micilor de la Prodprosper, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* sute de caserole cu mici produse de Prod Prosper Piatra Neamţ au ajuns la Suceava dar şi în alte magazine din 24 de judeţe, distribuite dintr-un depozit Kaufland

Un lot de carne de mici, despre care există suspiciuni că ar fi infestat cu Salmonella, a fost restras din magazinele Kaufland din mai multe judeţe din ţară. Știrea care a venit pe plan național spunea sec: carnea a fost livrată de o firmă producătoare de preparate din carne din județul Neamț la depozitul central Kaufland din Ploieşti şi, de aici, în reţeaua de magazine din ţară. Printre acestea şi magazinele Piatra Neamț, Roman, Suceava și Ploiești în total în  24 de județe. Suspiciunea că micii ar fi infestați cu salmonella a apărut cu ocazia unui control al inspectorilor Direcției Sanitar-Veterinare Prahova, la depozitul central al Kaufland, depozit care se află în municipiul Ploiești. Toată carnea de mici care a mai fost găsită în supermarketurile din cele 24 de județe, suspectă că ar fi infestată cu salmonella, a fost retrasă de la vânzare, iar probe din aceste produse au fost trimise spre analiză la un laborator specializat de la București. Cu toate că toată lumea știe, cel puțin la Piatra Neamț, care este firma producătoare care a distribuit pe piața din întreaga țară mici alterați, nimeni nu divulgă numele societății. Mai mult, în supermarketurile din Piatra Neamț, încă se găsesc produse similare, cu eticheta aceleiași firme, și care nu au fost retrase de la comercializare. ”Avem pastă de mici, pe noi nu ne-a anunțat nimeni. Eu oricum voi verifica la toți furnizorii, pentru că am auzit povestea. Nu știam despre ce firmă este vorba, dar oricum trebuie verificată toată marfa. Sincer nu vreau să mă trezesc cu vreun control sau cu vreo sesizare. În cadrul firmei noastre există un laborator propriu de analize și mă voi interesa și acolo. Oricum să știți că la noi se vinde destul de bine carnea de mici, chiar și cea congelată”, a declarat șefa de unitate a unuia dintre supermarketurile din Piatra Neamț. Administratorii  firmei bănuite că ar fi produs și comercializat  pasta de mici infestată cu Salmonella nu au putut fi contactați nici pe telefoanele mobile. Cu toate acestea, o voce, prin telefon, de la secretariatul firmei în cauză, a declarat scurt că ”nu ne simțim în nici un fel afectați de această poveste. Nu face nimeni declarații oficiale”.

„Noi am luat toate măsurile”

Autoritățile din județul Neamț s-au autosesizat și… nu prea. Direcția Sanitar-Veterinară Neamț a avut grijă să retragă de la vânzare caserolele cu pasta de mici incriminată că ar fi contaminată cu Salmonella. Cu toate acestea nu poate face mare lucru până nu apar rezultatele de la laborator. ”Nu știm încă dacă lotul respectiv de carne de mici este sau nu infestat. Așteptăm răspunsul celor de la Prahova, pentru că ei au trimis probele la laboratorul specializat de la București. Noi am anunțat și Prefectura și pe toți cei abilitați să se ocupe de astfel de cazuri. Peste câteva zile vom putea spune cu certitudine dacă este vorba despre Salmonella sau nu și conform dispozițiilor legale nu avem voie să facem public numele firmei producătoare”, a declarat Constantin Lipan, director adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare Neamț.

„Nu am cum să vă spun numele firmei sau brandul. DSV s-a ocupat de caz, este incriminat un singur lot, dar până nu avem rezultatele nu putem fi siguri. Noi, cei de la OPC Neamț, ne-am autosesizat. Am fost și la producător și în magazinul de unde a fost retrasă marfa incriminată. Nu mai exista nici un produs din lotul de carne respectiv. Noi am luat toate măsurile necesare ce s-au impus, și mă refer la vânzarea produselor”, a precizat Vlad Ciurea, comisar șef CJPC Neamț.

„Este treaba celor de la DSV”

Cazul a ajuns și în atenția Prefectului de Neamț, George Lazăr. Acesta a declarat că ”cei de la DSV s-au ocupat de toate demersurile necesare pentru a retrage produsul de la vânzare. Au trimis stocurile respective la București pentru analize și așteptăm rezultatul.” Până acum, cel puțin la Piatra Neamț și Roman, nu a apărut nici un caz diagnosticat de toxiinfecție alimentară cu Salmonella. Direcția de Sănătate Publică Neamț nu este străină de subiect și nici nu a fost primită vreo sesizare în acest sens. ”Am avut cazuri de Salmonella, dar nimic ieșit din comun. În ultima perioadă nu s-au înregistrat cazuri și nici azi nu am primit vreun pacient cu simptomele specifice acestei boli. De obicei Sanepidul monitorizează numărul de cazuri”, a declarat dr. Narcisa Postelnicu, medic primar, Secția Boli Infecțioase, SJU Neamț. ”Noi nu avem de ce să ne autosesizăm. Este treaba celor de la DSV. Atât timp cât starea de sănătate a populației nu este afectată noi nu avem de ce să ne alarmăm. Până acum noi nu am fost sesizați cu privire la acest caz”, a declarat dr. Dan Morenciu, director DSP Neamț.

Ce este Sallmonela?

Este o bacterie patogenă intestinală, care cauzează unele boli infecţioase (febra tifoidă, diaree, crampe abdominale, etc.) Salmonella se transmite la om prin consumul unor produse (carne, ouă, lapte, chiar şi vegetale) contaminate cu dejecţii animale, dar și prin contaminarea de la o persoană purtătoare a bacteriei. Prin prepararea sau gătirea produselor Salmonella este distrusă. Toxiinfecția alimentară cu Salmonella sau Salmonelloza durează între 4 și 7 zile și se manifestă prin grețuri, vărsături și scaune diareice. Aceasta se tratează medicamentos, iar cei mai expuși sunt în general copiii, al căror organism are un sistem imunitar fragil.

„Îi luăm pe cei mai ieftini”

Între timp, populația nu a renunțat să consume pasta de mici, vânzările crescând considerabil în această perioadă și în special la sfârșit de săptămână. ”Ei, cumpăr, de ce să nu cumpăr. Lasă că nu moare nimeni. Eu mă uit doar dacă sunt în termen. Nu caut neapărat mici de la o anumită firmă. Trebuie să fie proaspeți”, spunea un cumpărător. ”Mi-a mai fost mie rău de la mici, dar asta e. Noi mâncăm, dar nu de ăia congelați. Și îi luăm pe cei care sunt mai ieftini. Nu știu firma care îi face”, declara un alt consumator.

Irina Călin

Articolul precedentReparaţii la capete de străzi
Articolul următorProgramul târgurilor pentru 2013

2 COMENTARII

  1. Nu vreau sa iau apararea Prodprosperului dar din cate stiu eu, acolo nu au abator, ei luand carcasele din alta parte! Inseamna ca vina e a abatorului de unde au luat carcasele ca nu au facut analizele la carne corect!!! Posibil sa gresesc! Oricum in cazul firmelor ce se ocupa de prelucrarea carnii, nimic nu se pierde totul se… Consuma 🙂

  2. Nu este vorba de abator, ci de întreg lanţul de fabricaţie al produsului, respectiv tranşare, depozitare, tocare, faricarea micilor, în acest lanţ de fabricaţie fiind vizate: starea de curăţenie a personalului, a utilajelor, a tăvilor în care s-a depozitat carnea, a caserolelor în care s-a ambalat produsul pentru desfacere şi starea de sănătate a personalului din secţia de fabricaţie şi depozite.
    Aşadar cauza trebuie căutată acolo la PRODPROSPER, pentru a putea fi înlăturată pe viitor.

Comentariile sunt închise.