0:00

Scandal la Primăria din Borleşti, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* trei firme nemţene, suspectate c-ar fi luat ilegal subvenţii AJOFM

Un nou scandal e pe cale să izbucnească în județul Neamț. De data aceasta este vorba despre o primărie, o instituție publică în a cărei jurisdicție intră programe de ocupare a forței de muncă și trei societăți comerciale. Miza scandalului o reprezintă o serie de fonduri oferite în temeiul Legii 116/2002, pentru societățile comerciale care angajează persoane marginalizate, prin intermediul unui contract de solidaritate. Angajatorii care încadrează tineri în condiţiile unui contract de solidaritate, denumiţi angajatori de inserţie, încheie convenţii cu AJOFM, prin care agenţia judeţeană se angajează să ramburseze lunar salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu net pe economie. Această sumă se acordă angajatorului pe o perioadă de maximum 2 ani, până când angajatul vizat împlineşte vârsta de 25 de ani. Finanţarea tuturor acestor cheltuieli de stimulare a angajatorilor se realizează, potrivit legii, din bugetul asigurărilor de şomaj.

Mai trebuie făcută o precizare foarte importantă: la dosarul prezentat AJOFM trebuie să existe obligatoriu o anchetă socială a serviciului de specialitate din primăria respectivă, a localității de unde sunt firmele.

Să trecem la chestiune.

Trei firme din Borlești ar fi încasat ilegal subvenţii acordate de AJOFM Neamţ pentru angajarea acestor tineri marginalizaţi. Este vorba despre DMC Trade Construct, Ametist Construct şi Întreprinderea Individuală Puică Mihaela. La dosarele lor, existau anexate anchete sociale pentru cel puțin 20 de persoane. În momentul când, la un control de rutină al AJOFM, s-a ajuns în Primăria Borlești, primarul a văzut că aceste anchete sociale nu erau pe formulare tipizate și că semnătura sa ar fi fost scanată și adăugată pe respectivele pseudo-anchete sociale. De aici a început bâlciul și s-a depus o plângere penală la Parchet.

* AJOFM: Ancheta e abia la început

”Sunt probleme, dar ancheta e încă la început şi nu putem să tragem concluzii acum. De săptămâna trecută a fost declanşată problema. Am fost deja o dată în control şi vom mai merge în perioada imediat următoare. În orice caz, cea mai mare problemă rămâne în curtea Primăriei din Borleşti. Noi să ştiţi că ne-am autosesizat cu privire la acest caz. Şi rămâne de văzut cum o să acţioneze primarul, pe cine o să găsească vinovat în toată povestea asta”, a declarat Daniela Lupu, directorul executiv adjunct al AJOFM Neamţ.

* Coincidențe fericite și semnal oscilant

DMC Trade Construct și Ametist Construct, deși oficial au administratori și asociați diferiți, răspund la același număr de telefon. Am luat legătura prin telefon cu Daniela David, administratorul societăţii DMC Trade Construct. Discuţia a decurs normal până în momentul în care am început să punem întrebări referitoare la presupusele subvenţii deja încasate. Brusc, doamna David ne-a spus că ne aude foarte greu spre deloc, iar la o următoare încercare de a o contacta  de pe un alt număr de telefon, dânsa nu a mai catadicsit să ne răspundă. Seara, la închiderea ediției, dna. David a sunat și a spus următoarele: „Eu am avut control de la AJOFM, iar oamenii au dat declaraţii de când lucrează, pentru că ei au fost la serviciu”. În cazul dnei. Mihaela Puică, titular de întreprindere individuală, nu ne-am bucurat de succes. Dânsa lucrează și la Școala Gimnazială din Borlești, iar când am căutat-o ni s-a spus că este la primărie. În cazul dnei. David, trebuie să facem precizarea că domnia sa este și un bun activist politic, fiind implicată în organizația de femei a PSD la nivel comunal, dar şi membră a Consiliului Local Borleşti. În comună, în ultima perioadă, se vorbește tot mai mult despre numirea unui viceprimar PSD, vehiculându-se chiar numele dnei. David.

Ancheta fiind la început, nu ne rămâne decât să așteptăm și să vedem dacă acest caz există doar la Borlești sau vom avea surprize similare și în județ.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentAdio domnule profesor, nu te vom uita niciodată!
Articolul următorSenator Eugen Țapu: ”Falimentul medicilor de familie”

5 COMENTARII

  1. toate sint niste hoate sau nascut hotii,si trebuie luate masuri pentru eliminarea lor.la arest cu ei pentru asta nu merge nimic normal in romania

  2. domnilor anchetatori !
    duceti-va si in comuna Poiana Teiului de pe valea muntelui si luati la puricit sa vedeti cum se lucreaza cu contractele , cu fondurile europene si alte multe smecherii financiare frauduloase.
    aveti ce gasi la Poiana Teiului , veti ramine stupefiat de rezultatele controlului !

  3. Lucruri interesante despre doamna de afaceri am gasit si pe un blog fermapolitica.ro

    Dacă s-ar învârtoşa niţel prin comunele din judeţ, procurorii ar avea serios de lucru, mai ales în ceea ce priveşte achiziţiile publice. Un exemplu de comună unde se pot lucra dosare frumuşele este Balcani. Aici, pesedistul Vasile Raţă pare etern. Tocmai din cauza asta, primarul se joacă la marginea penalului cu achiziţiile publice. Mai mult de jumătate din contractele publicate pe SEAP sunt cu încredinţare directă. La o analiză atentă a societăţilor care s-au abonat la bugetul comunei constatăm că sunt conduse sau au în acţionariat neamuri sau amici ai primarului ori ai viceprimarului Vasile Luca, şi el tot membru PSD. Păi să luăm pe rând interesele ambelor personaje care taie şi spânzură în comuna băcăuană. Spre exemplu, DMC Trade Construct şi Ametist Construct, ambele din comuna Ruseni Neamţ au ceva în comun, în afară de acelaşi număr de mobil ca şi număr de contact. Au legături strânse de rudenie cu primarul Raţă. Mai exact, conform informaţiilor, aparţin nepoatei edilului. Pentru că rubedeniile nu se lasă la nevoie, cele două societăţi au beneficiat de opt contracte de prin 2009 încoace. Ori la reparaţii şcoli, ori poduri de fier, ori reparaţii dispensare. Cei interesaţi plus procurorii se pot informa de pe site-ul mai sus amintit. Vor vedea că este vorba despre mai multe zeci de mii de euro, bani direcţionaţi de Raţă către nepoată-sa. Pentru a nu rămâne mai prejos în a-şi ajuta neamurile, viceprimarul s-a dovedit şi el a fi foarte darnic. În perioada în care era numit responsabil de licitaţii şi achiziţii publice, Luca i-a ofertit societăţii fratelui Gheorghe, mai multe contracte de furnizare lemn de foc pentru şcoli plus bonus, niscaiva lucrări la Diguri de aparare la Paraul Paltin. Firma se numeşte For-Explo Trans. Asta îl plasează pe vice într-un flagrant conflict de interese. Ca să nu bată la ochi, în anul 2011, responsabil pentru achiziţii a fost numit Constantin Iliescu. Evident că For-Explo Trans şi-a continuat activitatea cu bani de la buget, la fel şi societăţile nepoatei primarului. Într-o ţară normală la bibilică, contractele astea intrau în atenţi instituţiilor cu drept de control. La noi, cel puţin în judeţ, sunt ocupate cu somnul.

Comentariile sunt închise.