0:00

Scandal în educație / 29 de elevi au „fugit” de la Colegiul „Ștefan cel Mare”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* mutarea spre alte unităţi şcolare s-a făcut la cererea părinţilor
* „Au plecat din cauza unor mofturi nejustificate”, a declarat prof. Dorin Moroșanu, directorul Colegiului din Târgu Neamț.
* 20 de elevi au plecat la Școala Gimnazială Nr. 2 „Grigorie Ghica Vodă” și alți 9 au ales Colegiul Tehnic „Ion Creangă”

Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț a fost părăsit de 29 de elevi de clasa a V-a, aceștia alegând să studieze la alte unități școlare din zonă. Pățania n-a rămas fără ecou și, în cele din urmă, a ajuns și la urechile inspectorului școlar general, prof. Viorel Stan, care a mers să se lămurească asupra fenomenului. Dorin Moroșanu, directorul Colegiului „Ștefan cel Mare” spune că totul a plecat de la niște mofturi ale părinților. „Părinții elevilor care urmau să învețe în cele două clase de a V-a au cerut program de dimineață. Nu am avut cum să-i pun dimineața. Aveam loc doar de o clasă, dar le-am explicat că dacă dau voie elevilor unei clase să învețe de dimineață, se vor simți dezavantajați ceilalți. Apoi, din câte știu, vreo trei mame au vrut anumiți profesori la clasă. Le-am explicat că nu e o școală particulară și că nu pot să fac aceste mutări după placul meu. Tot felul de mofturi”, a spus Moroșanu. Mofturi sau nu, cele două clase de a V-a au rămas acum cu doar 27 de elevi. În urma golului, directorul Moroșanu acuză reprezentanții unităților școlare la care au plecat elevii că nu au făcut transferurille așa cum cere regulamentul.

„O parte dintre elevi au plecat înainte de începutul anului școlar. Alții s-au dus din timpul școlii, fără să ne ceară avizul. La Colegiul Ion Creangă nu au plecat mulți. Dincolo, la Școala 2 au plecat mai mulți. Din câte am înțeles, la una din clasele de a V-a au depășit norma. Au 34 de elevi în clasă”, a adăugat Moroșanu.

Director Școala 2: „Ne bucurăm că ne-au venit elevi noi”

Directorul Școalii Gimnaziale  Nr. 2 din Târgu Neamț spune că afirmațiile făcute de Moroșanu nu se susțin și că adevăratul motiv pentru care i-au plecat copiii de la școală este altul. „În primul rând aș vrea să lămuresc un aspect. Copiii care s-au transferat la noi, s-au transferat cu aviz. Cei care au venit înainte de începutul anului școlar s-au înscris la clasa a V-a pe bază de cerere. Adevărul este că zona este una mică. Părinții au început să vadă rezultatele de la școala noastră și au vrut să-și aducă copiii la noi. Chiar dacă au venit 20 de copii la noi, nu avem nicio clasă cu 31, 34 de elevi așa cum spune domnul Moroșanu. Nu am depășit efectivul. Faptul că ne-au venit elevi noi la școală nu poate decât să ne bucure. Până la urmă aceasta este mulțumirea profesorilor care lucrează aici: că au rezultate bune și că, în acest fel, reușesc să-și facă norma. Ceea ce contează la imaginea unei școli sunt rezultatele de la olimpiadele școlare, la examele naționale, nu la concursurile gen Cangurul sau altele asemenea”, a spus prof. Eugen Pitrinjel, directorul Școlii Nr.2.

Director Colegiul Creangă: „Părintele îşi poate înscrie copilul unde vrea”

Nu departe de acest punct de vedere stau și vorbele directorului Gheorghe Apetrei de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă”. Acesta a precizat că potrivit Regulamentulului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, elevii care termină clasa a IV-a se pot înscrie în clasa a V-a la orice școală doresc, doar cu acordul școlii solicitate. „Noi nu am făcut altceva decât să respectăm legea. Părintele are dreptul ca după sfârșitul clasei a IV-a să-și înscrie copilul unde vrea. Nu este vorba de vreun transfer, ci de înscriere. Bineînțeles că aceste solicitări au fost trecute prin Consiliul de Administrație, au fost aprobate, iar acum copiii sunt elevi la noi. Este vorba de 9 elevi. Aceștia au fost înscriși într-o clasă care a fost aprobată în oferta de școlarizare”, a spus prof. Apetrei.

„Generalul” Stan: „Eu le-am atras atenția”

„Generalul” Stan a încercat să stingă patimile dintre reprezentanții instituțiilor de învățământ din zona Târgu Neamț și a convocat o întânire fulger. Situația a rămas neschimbată, iar concluzia acestei întâlniri s-a rezumat doar la atenționări. „Eu le-am atras atenția asupra faptului că nu au voie să facă transferuri în timpul anului școlar. Ce se face înainte este în ordine. Transferurile în timpul anului școlar se fac doar în cazuri excepționale care sunt reglementate de ROFUIP”, a adăugat inspectorul Stan.

Prezența inspectorului în mijlocul directorilor din Târgu Neamț poate fi considerat un demers ortodox pentru protejarea unei institutii de învățământ care riscă să pună pe drumuri niște profesori, dar mai poate fi înțeleasă și ca o misiune pe linie de partid. Cert este că marketing-ul și managementul educațional care este promovat de câțiva ani încoace începe să-și arate colții, mai ales în contextul în care numărul copiilor din școli se rărește de la un an la altul. În aceste condiții, zicala „Cel mai bun să câștige” se pare că se potrivește mănușă managerilor de școli care vor avea nu numai responsabilitatea păstrării propriei funcții ci și asigurarea locurilor de muncă pentru colegii de breaslă pe care îi păstoresc.

Marian TEODOROF

Articolul precedentPace, pace …dar s-o știm și noi!
Articolul următorFinanțare pentru bazin de înot didactic la Târgu-Neamț

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.