0:00

Ziua Unirii Moldovei cu Muntenia a fost marcată astăzi, 23 ianuarie, la Muzeul de Istorie din Piatra Neamț printr-un simpozion și o expoziție inedită intitulată “Portrete în istorie”. Cele 33 de lucrări (portrete efigie) realizate de pictorii Gheorghe Tăttărescu, Barbu Iscovescu, I.D. Negulici, C. D. Stahi, Petru Verussi fac parte din patrimoniul Muzeului de Istorie al României și reprezintă personalități cu rol determinant atât în înfăptuirea Unirii, cât și în istoria modernă a României.

La manifestare au participat, pe lângă gazdele de la Muzeu, elevi, profesori de istorie, artiști plastici dar și reprezentați ai Garnizoanei Piatra Neamț, Cercului Militar Piatra Neamț, Asociației ofițerilor în rezervă și retragere filiala Neamț și ai Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Neamț.

„Este un prilej de bucurie, un prilej de sărbătoare, este o aniversare a 158 de ani a Micii Uniri, a punctului 0 al constituirii statului național modern România. Inițial, am fi vrut să mergem doar pe o expoziți pentru a veni cu un element de noutate, fără să mai insistăm și pe un simpozion. Ulterior, ne-am dat seama că poate câteodată este exagerat, dar există și varianta că nu se vorbește destul despre patriotism și însemnătatea patriotismului în societatea de astăzi. Și atunci am zis că pentru a putea vorbi despre patriotism trebuie să facem apel la istorie și le-am realizat pe amândouă. Au fost impedimente, au fost vremuri tulburi, dar iată o generație de excepție, atât intelectuală dar și care practic s-a confundat cu cea politică a reușit să treacă peste toate opreliștile, a încercat să pună interesul național în formare deasupra interesului zonal și personal, fapt care a dus la realizarea Micii Uniri și practic la întemeierea statului național România modernă.”, a spus directorul Complexului Muzeal Județean Neamț, prof. dr. Iulian Ghercă.

În cadrul simpozionului “Unirea, naţiunea a făcut-o!” au susținut o seamă de comunicări interesante profesorul dr. Mihai Lostun (despre problema unirii în dezbaterea marilor puteri europene), prof. dr. Daniela Mătăsaru Ionescu (despre mișcarea separatistă din Moldova), prof. Dan Mihăilescu (Ordinul Unirii), prof. Gheorghe Radu (Comemorarea lui Manoil Halunga în anul 1935 la Liceul “Petru Rareş” Piatra Neamţ) și dr. Mihaela Cristina Verzea (despre generația unirii – schițe biografice). Expoziția a fost vernisată de criticul de artă Emil Nicolae. (Ana Moise)

 

Articolul precedentDecesul din Centrul pentru Primiri Urgențe Roman, varianta oficială
Articolul următorElevii se întorc la cursuri și se pregătesc pentru… vacanță
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.