Salvamontiştii nemţeni au intervenit, sâmbătă, 18 martie, pentru salvarea dintre nămeţi a 6 tineri din piatra Neamţ care s-au rătăcit pe traseul Izvorul Muntelui-Curmătura Lutul Roşu. Chiar dacă în Masivul Ceahlău a nins fără încetare câteva ore bune, iar stratul de zăpada  a ajuns şi la 2 metri în unele locuri, un grup de tineri a profitat de un moment prielnic şi a început să urce muntele. În jurul orei 16:00, o echipă Salvamont a intervenit în zona Jgheabului Cabanei Dochia, de unde cei 6 tineri au solicitat ajutor prin dispecerat.

“Tinerii, toţi din judeţul Neamţ, câţiva dintre ei pentru prima oară pe munte, au urcat din Izvorul Muntelui, pe traseul Curmătura Lutul Roşu. După Detunate, la 1.650 metri, au intrat în viscol şi au deviat de la traseu afundându-se în zona jgeabului unde zăpada depăşea 1,5 – 2 metri. Cum înclinaţia pantei este mare, aproximativ 38-40 grade, foarte curând au rămas blocaţi în zăpadă şi au conştientizat că nu sunt pe drumul cel bun. Au sunat la dispeceratul Salvamont“, a spus Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

În aproximativ 30 de minute, echipa de intervenţie i-a scos din zona periculoasă (jgheabul fiind cunoscut ca un loc unde sunt înregistrate avalanşe) şi i-a îndrumat pe traseul delimitat de plasele de protecţie spre Cabana Dochia. Echipele departamentului de prevenire au efectuat în aceste zile mai multe teste ale straturilor de zăpadă, iar pericolul de avalanşă a fost evaluat la mediu spre mare. (Gianina BUFTEA)

pietricica turism