0:00

Direcția de Sănătate Publică Neamț anunță că s-a primit rezultatul investigațiilor făcute asupra sugarului din Târgu Neamț, care a muriot la numai 10 luni, în dimineața de Paști (detalii aici).

Potrivit DSP, ”s-a confirmat diagnosticul de rujeolă din proba necroptică. Din ancheta epidemiologică s-a constatat că acest copil era nevaccinat ROR, deoarece în luna februarie 2018, când a fost catagrafiat pentru această vaccinare, părinții nu au răspuns solicitării medicului de familie”.

În continuare, inspectorii sanitari atrag atenția că ”deoarece rujeola, oreionul și rubeola sunt boli deosebit de contagioase, care pot determina complicații severe, precum bronhopneumonie, meningita, encefalita, pancreatita, pierderea sarcinii, iar în unele cazuri chiar decesul, reamintim părinților să se implice în profilaxia acestor boli, prin prezentarea la vaccinare conform programării și solicitarea de informații privind vaccinarea doar de la persoane avizate – medic de familie, personal DSP”.

Ministerul Sănătății, împreună cu experții Organizației Mondiale a Sănătății, ai Institutului Național de Sănătate Publică, ai Societății Naționale de Medicină de Familie și ai UNICEF, a elaborat un plan de măsuri pentru limitarea epidemiei de rujeolă începând cu luna decembrie 2016. În acest sens, copiii cu vârste între 9 și 11 luni vor primi o doză de vaccina ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) suplimentară, urmând ca la împlinirea unui an de viață să fie vaccinați cu încă o doză, conform calendarului din programul național de vaccinare. Copiii restanțieri, din grupa 1-4 ani, care nu au nicio doză de ROR făcută, vor primi una. Restanțierii din grupa 5-9 ani, cu niciun vaccin ROR făcut, vor primi 2 doze de vaccin, păstrând între ele un interval minim de 28 de zile, iar cei care au o singură doză făcută o vor primi pe a doua.

Vaccinul ROR este deosebit de imunogen, determinând apariția de anticorpi specifici împotriva celor trei boli, care asigură protecția persoanelor vaccinate. Vaccinul ROR este un vaccin sigur și eficace: în județul Neamț, în anul 2017, s-au administrat 13.391 doze ROR, înregistrându-se o singură reacție adversă ușoară – erupție urticariană, care a cedat în 24 de ore. Vaccinarea reprezintă singura metodă specifică de prevenire a rujeolei”, mai susține DSP Neamț. (ZCH News)

Articolul precedentCerșetorii – ”gaura neagră” din bugetele primăriilor
Articolul următorElevă de la „Rareş” – menţiune la olimpiada naţională de socio-umane
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.