0:00

“Rolul Mănăstirii Secu în viața religioasă a Moldovei”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, în zilele 18-19 septembrie 2014, la Mănăstirea Secu, s-au desfășurat lucrările simpozionului național intitulat ”Rolul Mănăstirii Secu în viața religioasă a țării Moldovei”, manifestare ajunsă la cea de-a treia ediție. Joi, 18 septembrie  2014, invitații au participat dimineața la Sfânta Liturghie în biserica mare a Mănăstirii Secu, după care părintele stareț, arhimandritul Vichentie Amariei, a oficiat în sobor slujba de mulțumire și de binecuvântare a lucrărilor Simpozionului.

Invitații au fost conduși la sala de conferințe a mănăstirii, unde a fost transmis cuvântul de deschidere din partea organizatorilor, iar moderatorul întâlnirii din acest an, Pr. Dr. Florin Țușcanu, a dat cuvântul câtorva  invitați pentru a transmite mesajul unor instituții partenere în proiectele culturale ale Mănăstirii Secu: Lăcrămioara Stratulat – director al Complexului Muzeal Moldova Iași, Sebastian Cătănoiu – directorul Parcului Vânători – Neamț; prof. Elena Preda – inspector școlar la catedra Istorie, Inspectoratul Şcolar Neamt; dr. Senica Ţurcanu – Palatul Culturii Iași, dr. Sorin Iftimie – Iași; Vitalie Josanu – ofițer specializat în Protecția Patrimoniului, din cadrul Poliției Neamț; prof. Costică Asăvoaie, Iași.

A fost vernisată expoziția foto-documentară de cartofilie “Mănăstirea Secu în vechi cărți poștale ilustrate”, prezentarea fiind făcută de colecționarul pietrean Viorel Nicolau, președintele Asociației filateliștilor din Neamț. După masa de prânz, invitații au pornit într-un scurt pelerinaj către Schitul Nifon, în preajma căruia se află situl arheologic aflat sub îndrumarea prof. Costică Asăvoaie din Iași, cel care desfășoară aici cercetări arheologice de mare importanță pentru trecutul mănăstirii Secu.

În cea de-a doua zi s-a participat la Sfânta Liturghie, după care au fost prezentate peste 20 de comunicări, în două serii, susținute de istorici și cercetători din țară și din Republica Moldova, preoți, profesori, arhitecți, fiecare cu noi contribuții la cunoașterea trecutului Bisericii și a Neamului. În acest cadru a fost lansat volumul regretatei dr. Valentina Pelin din Republica Moldova, intitulat  :”Paisianismul în contextul cultural și spiritual sud-est și est-european (sec.XVIII-XIX)”, apărut  cu câteva zile în urmă la Editura “Pontos” din Chișinău.

Între propunerile participanților la lucrările simpozionului din acest an amintim: editarea unui Anuar al Mănăstirii Secu, în care să fie publicate lucrările simpozionului, tipărirea unui album fotografic care să cuprindă toate cărțile poștale ilustrate cu Mănăstirea Secu, organizarea unei tabere arheologice la Schitul Nifon, organizarea unor pelerinaje la acest obiectiv important din zona Neamțului ș.a. Această nouă ediție a Simpozionului  național de la Mănăstirea Secu  și-a împlinit scopul propus, reușind să adune și de aceasta dată noi contribuții istoriografice deosebit de valoroase pentru istoria locală, cu precădere pentru această străveche vatră monahală. (N.S.)

Articolul precedentParcurs excelent al handbalistelor junioare II
Articolul următorZiua comunei Răucești