0:00

O situaţie oarecum hazlie, dacă n-ar fi dramatică pentru cei care joacă în această piesă (absurdă), se petrece la Direcţia judeţeană pentru cultură şi patrimoniu naţional Neamţ. Prin birourile de aici, pline cu câţiva ani în urmă cu consilieri şi specialişti pe domenii, bate vântul. Singura rămasă „pe baricade” mai este doar secretara, doamna Paraschiva Maxim. Vine în fiecare zi la serviciu, cu aceeaşi conştiinciozitate dovedită de atâţia ani, deschide birourile şi stă lângă telefon, deşi nu prea o mai sună nimeni; nici de sus, de la Minister, nici de jos, de la instituţia judeţeană care ar fi trebuit să o preia, pe ea şi pe directorul Direcţiei de cultură, domnul Dorin Teodorescu. Că doar ei doi au mai rămas salariaţi în scriptele instituţiei.

Blocată în proiect (în fapt întoarsă la Parlament, pentru că a fost întocmită prost), Legea descentralizării nu mai produce efectele legale preconizate în teritoriu. În schimb produce blocaje şi drame sociale: secretara Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a judeţului Neamţ nu şi-a primit salariul pentru luna ianuarie. Probabil că acelaşi lucru se va întâmpla şi în februarie. Femeia a dat telefoane şi la minister şi la Consiliul judeţean. Din ambele locuri i se spune să aibă răbdare pentru ca lucrurile să se clarifice:

„Am întrebat şi la Bucureşti şi la Piatra Neamţ. Nimeni nu mă lămureşte ce să fac. De peste tot mi se spune să am puţină răbdare. Din cîte cunosc, directorului Dorin Teodorescu i s-a prelungit detaşarea cu încă 6 luni. El şi-a luat concediu medical, în prezent este la Slatina. După Anul Nou nu a mai venit la Piatra Neamţ. Eu ce să fac? Nu pot să plec, cineva trebuie să aibă grijă pe aici. Nu trebuie să rămână cineva care să stingă lumina?”, ne-a declarat cu oarecare ironie Paraschiva Maxim.

Dacă lucrurile cu descentralizarea ar fi decurs firesc, în luna ianuarie ar fi urmat procedura de predare-primire a inventarului instituţiei de către Consiliul judeţean – cele câteva birouri din localul în care funcţionează instituţia, cu mobilierul şi obiectele din patrimoniul acesteia, maşina şi celelalte. Acum, cineva trebuie să le păzească. Întrebarea e cât va mai dura acest interimat şi cine va plăti salariile celor rămaşi, pentru că în prezent instituţia judeţeană care răspunde de patrimoniul naţional din judeţ a rămas orfană şi de mamă şi de tată. (N. SAVA)

Articolul precedentChemați la „datorie”
Articolul următorContract între Apa Serv și Primăria Târgu-Neamț