0:00

Judecătorii Curții Constituționale au decis, pe 12 noiembrie, că este neconstituțional articolul din Legea Educației care spune că ”La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie”. Judecătorii Curții au apreciat că cei care trebuie să facă o solicitare sunt părinții care doresc ca aceste cursuri de Religie în școală să fie urmate de copiii lor.

În județul Neamț, potrivit informațiilor oferite de ISJ Neamț, în școli se predau ore de religie pentru ortodocși, catolici și evangheliști. Inspectorul de Religie Mihai Giosan, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț a precizat că decizia judecătorilor cu privire la neconstituționalitatea sau constituționalitatea unui articol din Legea Educației nu înseamnă dispariția religiei din școli. „Ne grăbim când spunem că nu se va mai preda religia în școli. Hotărârea judecătorilor se referă doar la un articol din Legea educației. Este vorba despre alineatul 2 din articolul 18, capitolul 1. Nimeni nu a spus că este neconstituțional, spre exemplu, alineatul 1 din același articol, unde se precizează că planurile cadru ale învățământului include religia ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun. Eu pot doar să constat ceea ce au hotărât judecătorii, dar mai departe nu pot să fac supoziții despre ceea ce se poate întâmpla sau nu. Pot doar să vă spun că, din exeperința personală, îmi doresc ca, pentru binele copilului meu, religia să fie prezentă în școli. De ce nu mi-aș dori ca al meu copil să meargă la o oră în care se promovează binele, se vorbește despre valorile morale, se vorbește despre rolul binelui în societate? Totuși, trebuie să înțelegem că trăim într-un pluralism, că fiecare om este unic și că fiecare din noi avem dreptul să ne manifestăm liber. Consider totuși că lucrurile nu sunt atât de simpliste, atunci când discutăm despre o disciplină sau alta care se studiază în școlă”, a spus inspectorul Giosan.

Despre persoanele care predau religia în școlile din Neamț, același inspector a precizat că toate cadrele didactice au avizul cultului din care fac parte și au absolvit studii de specialitate. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar, în școli nemțene, la disciplina Religie, sunt 177 de norme, iar cadre didactice cu statut de titular sunt 120. O situație a părinților care au depus cerere pentru retragerea copiilor de la orele de Religie nu este centralizată la inspectorat. Acestea, potrivit IȘJ, se află în evidențele fiecărei unități școlare.

Părinții propun

Unul din părinții elevilor din Neamț ne-a precizat că nu se împotrivește religiei în școli, dar nu este de acord cu modul în care se face evaluarea și felului în care este predată: „Nu îmi doresc să se scoată religia din școli, dar unele lucruri mi se par inutile. Sunt de acord cu faptul că elevii învață la aceste ore să distingă binele de rău. Totuși, cred că există anumite abordări care nu au niciun efect, cum ar fi datele istorice, explicarea dogmelor. Cred că e suficient să se explice acele noțiuni cu care se confruntă zi de zi. Ar trebui mai mult să se pună accent pe trăirea spirituală, nu știu… ceva de genul…

Un alt părinte este de părerea că Religia nu ar trebui privită la fel ca toate cele discipline și faptul că există o rigoare asemănătoare cu celelalte materii nu face decât să-i îndepărteze pe copii și părinți de această materie. „Nu sunt nici pro și nici contra religiei în școli, dar, dacă e o materie unde se predă despre cum să te comporți în societate, nu văd de ce ar trebui să se facă o evaluare cu note sau calificative. Scopul acestei materii, așa cum o văd eu, nu este evaluarea, ci educarea elevului

Acum, dacă părinții doresc să-și retragă copilul de la ora de religie o pot face, printr-o simplă cerere. La fel și elevii care au împlinit vârsta majoratului. Efectul deciziei luate de judecătorii CCR ar putea duce la ”transformarea” materiei Religie, din disciplină obligatorie în una cu caracter opțional.

(M. TEODOROF)

Comunicat referitor la decizia CCR

„Patriarhia Română ia act cu mâhnire de decizia Curţii Constituţionale a României, discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie. Nu comentăm acum contextul sau împrejurările în care a fost luată această decizie, ci aşteptăm publicarea motivaţiei acestei decizii. (…) Referitor la atitudinea de conştiinţă, se deduce că decizia Curţii Constituţionale din 12 noiembrie 2014 transferă toată responsabilitatea de decizie asupra părinţilor, doar în cazul orei de religie, nu şi al altor discipline şcolare. Este evident că se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de religie prin măsuri birocratice excesive pentru majoritatea părinţilor acestora, favorizând, în schimb, o minoritate care nu acceptă ora de religie, deşi învăţământul religios este garantat de Constituţie. (…) Decizia Curţii Constituţionale privitoare la ora de religie marchează o nouă provocare pentru misiunea Bisericii în societatea românească. Din acest motiv, Biserica Ortodoxă Română cheamă pe toţi credincioşii ei să apere şi să promoveze valorile credinţei creştine şi ale spiritualităţii româneşti, în relaţie cu instituţiile publice şi cu societatea românească în general.”

Articolul precedentContrabanda cu țigarete, în ușoară scădere
Articolul următorZilele Colegiului Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț

1 COMENTARIU

  1. Daca ar fi avut si participau la orele de religie la timpul potrivit…nu am fi poate aratati cu degetul si blamati de occidentali (romani?!) de corupti si „comunisti”……. Fiecare „padure cu uscaturile ei”.

Comentariile sunt închise.