0:00

Reforma sănătății: Bolnavi trimiși acasă din spitale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* consultațiile vor fi contorizate

* peste 300 de afecțiuni nu vor mai intra în pachetul de bază pentru internări

* serviciile medicale vor fi gratuite atât pentru cei care-și plătesc contribuția la stat, cât și pentru cei care nu o plătesc

Sănătatea românilor este pregătită să înghită noi „pastile” de la Ministerul Sănătății. Peste 300 de afecţiuni nu vor mai fi tratate în regim de internare în spital, consultațiile nu se vor mai face ca până acum și nici la urgențe accesul la servicii medicale nu va mai fi același. Sunt schimbările pe care le aduce noul proiect de lege menit să stabilească un pachet de servicii medicale de bază, supus dezbaterii publice până la sfârșitul lunii. Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat că dacă lucrurile vor decurge conform planificării făcute de ministerul Sănătăţii, pachetul de servicii medicale de bază ar intra în vigoare de la 1 februarie 2014.

Ministerul Sănătăţii a publicat pe site-ul instituţiei proiectul privind pachetul de bază, împărțit în patru documente: pachet asistenţă medicală primară, pachet spital, pachet programe naţionale de sănătate şi pachet ambulator.

Obiectivul pachetului de servicii medicale de asistenţă primară constă în creşterea accesului la servicii esenţiale de bază a populaţiei vulnerabile. În acest sens, autorităţile îşi propun ca toate comunităţile din România să dispună de asistenţi medicali care, în colaborare cu medicii de familie, să furnizeze servicii medicale de bază, în special pentru grupurile vulnerabile, printre acestea se numără mamele şi copiii și pacienţii cu boli transmisibile. Totodată, acest pachet de bază are drept scop evaluarea riscului de boli netransmisibile, dar şi de a furniza servicii de îngrijire la domiciliu.

Spre exemplu, femeile însărcinate vor fi luate în evidenţa unui medic în primul trimestru de sarcină. Acestea vor trebui să se prezinte la medic o dată pe lună din a treia lună până în a şaptea. Din al treilea trimestru, femeile însărcinate vor trebui să vină la control de două ori pe lună. Apoi, după naștere, medicul trebuie să urmărească lăuza din ziua externării până în săptămâna a patra de la naştere.

Consultații cu plafon

Potrivit aceluiași proiect, copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani vor avea dreptul la o consultaţie la medicul de familie o dată pe an. Persoanele trecute de vârsta de 40 de ani vor avea dreptul la 3 consultaţii pe an, iar în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni cardiace, diabet sau depresie vor avea dreptul la debutul bolii de până la 4 consultaţii pe an, pentru ca mai apoi acestea să se reducă până la maxim două consultaţii pe an, în perioada de monitorizare a afecţiunii. Numai în cazul în care pacienţii se confruntă cu manifestări acute ale bolii, aceştia vor avea dreptul la 1-2 consultaţii la medicul de familie şi la un set de 1-4 analize.

În cazul în care vrem să depăşim numărul de consultaţii stabilit trebuie să plătim sau să ne încheiem o asigurare complementară de sănătate.

Mai mult, în noul proiect de lege sunt detaliate serviciile medicale oferite pentru fiecare specialitate în parte. Astfel, pachetul de servicii medicale de baza din ambulatoriu cuprinde între două şi 4 consultaţii pe an în funcţie de stadiul bolii. De exemplu, un cardiac care se confruntă cu insuficienţă cardiacă, hipertensiune severă sau boli valvulare va avea dreptul la 4 consulaţii pe an. Diabeticii cronici vor avea şi ei dreptul tot la 4 consultaţii pe an.

Internări mai puține

În noul pachet de bază sunt menţionate criteriile generale de internare, dar şi pentru servicii medicale acordate pe perioada spitalizării. Dacă o persoană care a fost operată are o stare clinică bună, nu reprezintă co-morbidităţi cronice necontrolate şi dacă are vârsta cuprinsă între 6 luni şi 70 de ani este externată după o zi. În spital vor fi incluse doar acele afecţiuni care nu sunt rezolvate de serviciile prespitaliceşti. Printre cele peste 300 de diagnostice care sunt „scutite” de la internare se numără diabetul, ulcerul, sifilisul, rubeola, rujeola, hepatita virală cronică B, scabia, boala Lyme etc.

În programele naționale, gratis

Un alt pachet de servicii medicale de bază face referire la cel al programelor naţionale de sănătate. Astfel, Programul Naţional de Imunizare, Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control HIV, Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control TB, Programul Naţional de Oncologie, Programul Naţional de Diabet Zaharat şi Programul Naţional de Tratament al Bolilor Rare sunt doar câteva dintre programele naţionale incluse în pachetul de servicii medicale de bază. Persoanele care vor beneficia de serviciile medicale incluse în Programele Naţionale de Sănătate vor face investigații gratuite și nu vor fi nevoiți să îşi încheie o asigurare de sănătate complementară.

În ambulatoriu, consultațiile sunt „cronometrate”

Pachetul ambulator de servicii medicale are rolul de a diminua internările din spitalizarea continuă, de a creşte accesul populaţiei la servicii medicale, de a eficientiza calitatea serviciilor acordate prin coordonarea îngrijirii şi optimizarea timpului de îngrijire. Potrivit acestui pachet de servicii consultațiile medicale sunt împărţite în trei categorii: de scurtă durată, standard şi lungă sau complexă. Consultaţia scurtă constă în îngrijirea pentru o problemă certă, în timp ce consultaţia standard se împarte în alte două categorii: de nivel A şi de nivel B. În primul caz este menţionat inclusiv cât timp trebuie să dureze consultaţia atunci când avem nevoie de un bilet de trimitere, de o prescriere medicală sau de un concediu medical: 5 minute, indiferent dacă este la cabinet sau la domiciliu. Consultaţia de tip B se împarte în alte două tipuri: B1 – „îngrijirea pentru o problemă care nu este certă, în relaţie cu una sau mai multe boli preexistente” şi B2 – îngrijirea pentru monitorizarea pacientului cu una sau mai multe afecţiuni cronice de lungă durată.  Consultaţia lungă sau complexă presupune îngrijirea pentru o problemă care nu este certă.

Șpaga pică, atențiile rămân

Ministrul a declarat că pachetul de bază va ajuta inclusiv la eliminarea spăgii din sistemul medical. „De la 1 februarie 2014, o persoană care suferă de tensiune arterială va benefica de următoarele servicii şi se va adresa medicului pentru acele servicii. Nu trebuie să se ducă să se roage de medic pentru a primi acele servicii, care sunt puse pe site. Pachetul de servicii medicale de bază este transparent, fiecare pacient va şti exact de ce servicii poate să beneficieze. În felul acesta credem că practica asta veghe de plăţi informale în sistemul sanitar va fi stopată”.

O noutate paradoxală a pachetului de servicii medicale de bază este gratuitatea pentru toţi cetăţenii României, indiferent că sunt asiguraţi sau nu sunt asiguraţi. Ministrul Nicolăescu a argumentat motivul plătirii asigurării de sănătate prin faptul că „sistemul de asigurări sociale de sănătate se bazează pe principiul solidarităţii”.

Marian TEODOROF

Articolul precedentBust Eminescu la Piatra Neamţ! Proiectul trebuie sprijinit de întreaga comunitate
Articolul următorHCM a cedat la scor

1 COMENTARIU

  1. SPAGA E CA LA EA ACASA LA SPITALUL JUDETEAN MAI BINE S-AR PRIVATIZA ASA PLATESTI SI AI SERVICII NU DAI SPAGA SI ESTI MORT.

Comentariile sunt închise.