izotec

Modernizări şi asfaltări de drumuri, construirea unui pod, înfiinţarea unei grădiniţe, dotarea căminului cultural, modernizarea clădirii unui liceu şi construirea sediului primăriei sunt investiţii care fac parte din portofoliul cu care se mândreşte Primăria Răuceşti.

Trei dintre aceste proiecte sunt finanţate din fonduri europene, unul dintre ele fiind obţinut chiar săptămâna trecută. Proiectele susţinute prin fonduri europene sunt următoarele:

  • “Lucrări de modernizare drumuri de interes local în comuna Răuceți, județul Neamț” – 4.774.000 lei, AFIR – PNDR;
  • „Înfiinţare şi dotare Grădiniţă cu program normal în satul Oglinzi, comuna Răuceşti, judeţul Neamţ” – 2.638.000 lei, AFIR, PNDR;
  • “Achiziția de dotări și echipamente corporale și necorporale pentru Căminul Cultural din satul Răucești, comuna Răucești, județul Neamț” – 916.000 lei, AFIR – PNDR.

Proiecte finanțate prin fonduri europene

“Lucrări de modernizare drumuri de interes local” – în valoare de 4.774.000 lei, realizat prin AFIR-PNDR, Sub-măsura 7.2. Lungimea totală a drumurilor supuse lucrărilor de modernizare ce fac obiectul contractului este de 6,968 kilometri, din care o lungime de 2,902 kilometri reprezintă drumuri comunale iar 4,066 kilometri drumuri sătești. “Lucrarea se află în derulare, iar până în prezent s-a pregătit terasamentul drumului, s-a așternut primul strat de asfalt, iar al doilea este în curs de realizare. Avem noroc de un constructor foarte bun care va duce la bun sfârșit acesta lucrare, chiar mai repede decât termenul estimat inițial”, precizează reprezentanţii Primăriei Răuceşti.

“Înfiinţare şi dotare Grădiniţă cu program normal în satul Oglinzi, comuna Răuceşti, judeţul Neamţ” – în valoare de 2.638.000 lei, realizat prin AFIR-PNDR, Sub-măsura 7.2. Această investiție prevede construirea și dotarea unei noi grădinițe cu un număr de 4 clase; un spațiu multifuncțional; dotări cu mobilier; instalație de supraveghere video interioară și exterioară; instalație de aer condiționat; în fiecare sală televizor, laptop, videoproiector cu ecran; instalație de curenți slabi; imprimantă multifuncțională; un ecran LCD pentru o sală multifuncțională; sistem antiefracție; încălzire cu centrală proprie pe lemne; spații de joacă; spații verzi. “Acest proiect de investitie se afla în etapa de realizare a proiectului tehnic, deja am primit avansul solicitat și urmează să demarăm în curând procedura de licitație pentru lucrare”, potrivit sursei citate.

“Achiziția de dotări și echipamente corporale și necorporale pentru Căminul Cultural din satul Răucești, comuna Răucești, județul Neamț” – în valoare de 916.000 lei, realizat prin AFIR-PNDR, Sub-măsura 7.6. ”Investiții asociate cu protejarea patrimniului cultural”. “Pentru acest proiect s-a semnat săptamână trecută contractul de finanțare cu AFIR Iași și urmează să facem demersuri pentru obținerea avansului. Prin acest proiect se dorește a se achiziționa produse din următoarele categorii: costumație și instrumente muzicale pentru Fanfara Răucești și grupul de fluierași ai școlii, costume populare pentru ansamblul Oglinduța, pentru majorete, costume și accesorii pentru sărbatorile de iarnă, piese de mobilier, echipamente IT, electronice, o scenă mobilă interioară complet echipată”, menţionează reprezentanţii Primăriei Răuceşti.

Proiecte finanţate din fonduri guvernamentale şi locale

Acestea nu sunt însă singurele investiţii pe care şi le propune Primăria Răuceşti. Lista este completată de următoarele iniţiative:

  • “Construire pod b.a. Cucoșeni, comuna Răucești, județul Neamț” – 544.209,75 lei, MDRAP-PNDL;
  • „Reabilitare, modernizare şi extindere clădire Liceul Tehnologic Oglinzi, în comuna Răuceşti, județul Neamț” 1.479.447,61 lei, MDRAP-PNDL;
  • “Îmbrăcăminte asfaltică ușoară pe drum sătesc Munteni, sat Răucești, comuna Răucești, județul Neamț – buget local;
  • „Construire sediu primărie în comuna Răuceşti, judetul Neamţ” 1.378.305,62 lei – buget local.

“În afară de cele trei proiecte pe fonduri europene, primăria a depus documentațiile solicitate pentru proiectele selectate spre finanțare, la MDRAPFE prin PNDL, urmând ca în scurt timp să semnăm şi contractele de finanțare pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea clădirii Liceului Tehnologic Oglinzi și pentru construirea podului Cucoșeni. De asemenenea, în comuna Răucești se derulează din bugetul local și alte lucrări, precum reabilitarea drumului sătesc Munteni, din sat Răucești, pe o lungime de 1,300 kilometri, investiție aflată în curs de finalizare; lucrări de reparații la carosabilul deteriorat (plombări cu asfalt) în suprafață de circa 4.000 metri pătraţi și lucrări de modernizare DC 223, km 0+377-0+797, în satul Oglinzi. Avem în vedere și construirea unui nou sediu de primărie, obiectiv aflat în prezent în fază de licitație de lucrări. După desemnarea câștigătorului, în funcție de vreme, vom demara și această lucrare, cât de curând”, a declarat primarul Dumitru Bălăjel.

Monitorizare video şi teren de sport acoperit

Zonele intens circulate din comună sunt monitorizate video, iar copiii îşi vor desfăşura orele de sport pe un teren acoperit. Sunt alte realizări ale Primăriei Răuceşti.

“O altă realizare de anul acesta este și implementarea unui sistem de supraveghere video în comuna noastră, care monitorizează locurile intens circulate de pe raza localității, precum și un nomenclator stradal. Avem în vizor, în luna noiembrie, depunerea unui proiect integrat prin GAL Ținutul Zimbrilor care constă în amenajarea a două parcuri de joacă, unul la Școala Răucești și celălalt la Liceul Tehnologic Oglinzi. Tot în cadrul acestui proiect dorim să realizăm și acoperirea terenului de sport din Răucești, sub forma de balon care va proteja de intemperii prin acoperiri cu pânza PVC cu inserție textilă, impermeabilă, iar elevii își vor putea desfășura orele de sport în bune condiții. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 200.000 euro, și se află în stadiul de realizare a studiului de fezabilitate”, a adăugat primarul comunei Răuceşti.

Un singur regret: nu s-a făcut Ziua comunei

Toate aceste proiecte au ocupat timpul primarului şi al funcţionarilor din primărie, astfel că, la capitolul regrete, este trecută nerealizarea Zilei comunei în cursul acestui an.

“Am însă un regret căci anul acesta nu am reușit să organizăm Ziua comunei, eveniment așteptat, poate, de mulți locuitori. Timpul necesar organizării acestei manifestări a fost aproape inexistent, deoarece ne-am axat mai mult pe realizarea acestor proiecte. În schimb, pe 1 octombrie s-a desfășurat la Oglinzi, cea de-a II-a ediție a Sărbătorii Bunicilor. Sperăm că la anul, timpul să ne permită și inițierea a cât mai multe evenimente de suflet pentru oameni. Încă de la începutul  mandatului am constatat că din bugetul local nu vom reuși să punem în practică tot ce ne-am propus, astfel că soluția am găsit-o ulterior și ne-am axat pe depunerea de proiecte atât prin fonduri europene, cât și pe fonduri guvernamentale. La început a fost mai greu, însă în timp am căpătat experiență și au venit și reușitele. Oamenii, au așteptări foarte mari, însă îi asigur că toate proiectele pe care le-am anunțat ca fiind finanțabile își urmează cursul legislativ. Este drept, unul anevoios, dar procedurile trebuie respectate, altfel riscăm să pierdem finanțările. Doar așa vom reuși să rezolvăm cât mai multe probleme ale comunității”, a mai declarat primarul Dumitru Bălăjel. (M. CONSTANTINESCU; FOTO: Primăria Răuceşti)

ub
pietricica turism