0:00

Radiografia învăţământului nemţean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* profesorul Viorel Stan le-a mulțumit „elevilor”, dar i-a și tras de urechi * peste media națională la rezultate, dar cu probleme de absenteism și violență în școli

* „ciulinii” școlilor: transportul, abonamentele și combustibilul

Pentru Inspectoratul Școlar Județean Neamț, ieri a fost ziua în care reprezentanții instituției au prezentat raportul privind starea învățământului în anul școlar 2012-2013. În  sala de festivități a Liceului Tehnologic Economic-Administrativ din Piatra-Neamț, locul unde s-a desfășurat activitatea, au fost la raport toți inspectorii școlari și directorii unităților din învățământul nemțean. Printre reprezentanții din educație au participat şi prefectul de Neamț, George Lazăr; viceprimărița orașului Piatra Neamț, Aurelia Simionică și reprezentanți ai ISU, IPJ și Jandarmeria Neamț. „Îmi pare bine să fiu alături de dv. la momentul bilanțului. Vă felicit și vă mulțumesc pentru toată activitatea pe care o depuneți în procesul educațional. Aveți obligația să duceți învățământul cât mai aproape de o notă de zece. Rezultatele se văd în formarea elevilor. Sunt sigur că anul 2013-2014 va fi un an, dacă nu mai bun, cel puțin la fel de bun ca cel care a trecut. Vă urez un an cât mai bun pentru elevi și pentru dv”, a declarat George Lazăr, prefectul de Neamț.

Viceprimărița orașului Piatra Neamț a ținut un „speech” scurt în care a evidențiat importanța aportului pe care cadrele didactice îl aduc viitorului țării. „Trebuie să recunosc, și public de data aceasta, că în mod constant și frecvent conștietizez faptul că, ceea ce sunt eu ca pregătire profesională, ca personalitate, ca și caracter, sunt rezultatul experiențelor pe care le-am avut în școală. Am avut norocul să am dascăli, să am profesori care m-au coordonat pentru ceea ce sunt astăzi. Societatea uită, din păcate, de importanța actelor dv. Eu vreau să vă reamintesc personal că, dincolo de ceea ce înseamnă muncă, ceea ce înseamnă lipsuri, trebuie să aveți o mare satisfacție, aceea că, practic, creați viitorul de mâine al țării.”

După preambul, prefectul și viceprimărița au plecat, lăsând locul profesorului Viorel Stan, inspectorul general al ISJ Neamț, pentru a prezenta radiografia anului școlar care a trecut și de a vorbi despre planurile de viitor. Ca un profesor care își urmărește atent elevii săi, profesorul Viorel Stan a mulțumit „elevilor” prezenți pentru faptul că învățământul nemțean se situează, ca rezultate, peste media națională, dar a avut grijă să atragă atenția în mai multe rânduri celor care nu au fost atenți la discursul Domniei Sale.

La fileu, violență fizică în școli și absențe

În cadrul întâlnirii, reprezentantul IPJ Neamț, comisar-șef Gheorghe Diaconu a explicat că, în continuare, violența în școli rămâne un mare semnal de alarmă. În anul școlar 2012-2013, la nivelul județului, au fost înregistrate 50 de fapte infracționale care au fost săvârșite în școli și în zonele adiacente ale acestora. Nu mai puțin de 41 dintre aceste fapte au fost săvârșite în curțile unităților școlare. „Suntem undeva mai mult decât ar fi normal. Am crescut cu un număr de 7 fapte comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Asta ne pune pune nouă un semn de întrebare și trebuie să vedem ce putem face pentru a scădea această infracționalitate”. La capitolul puncte slabe, generalul Viorel Stan a atras atenția asupra faptului că absenteismul reprezintă o problemă nu numai în rândul elevilor, ci și în rândul profesorilor. „Nu o să nominalizez, dar avem o problemă cu absențele atât în rândul elevilor, cât și în rândul profesorilor. Sunt cadre didactice care absentează, iar când sunt descoperite spun că își asumă responsabilitatea. Nu e de-ajuns.” Nu departe de acest exemplu inspectorul general a atras atenția directorilor de școli asupra elevilor care absentează. „Trebuie să faceți ca ora să fie interactivă, să fie atrăgătoare pentru elevi. Trebuie să recunoaștem că o parte din vină o purtăm și noi profesorii”, a precizat prof. Viorel Stan.

Banii pentru abonamentele școlare, în rate

În cadrul aceleași întâlniri, generalul a anunțat că o parte din banii pentru abonamentele școlare au venit, iar în următoarea perioadă vor intra în conturile școlilor. „Au venit banii pentru abonamentele școlare pe restul lunii noiembrie. De asemenea, am primit și 60% din banii pe luna decembrie”, a declarat Viorel Stan. Despre microbuzele școlare, reprezentantul ISJ Neamț a precizat că, deocamdată, nu se știe câte microbuze vor ajunge în Neamț. „Am făcut o medie și ar reveni cam 12-13 microbuze pentru un județ. Vom repartiza microbuzele în funcție de necesități. Pentru unii directori solicitările de microbuze sunt un moft. Nu toți aveți nevoie de microbuze”. Un alt aspect evidențiat în cadrul întâlnirii a fost cel al aprovizionării cu combustibil pentru încălzirea școlilor: „Vă pot spune că în momentul de față combustibilul pentru unitățile școlare este asigurat în proporție de 100%”, a declarat prof. Stan.

La final au fost premiate școlile din județul Neamț cu rezultatele cele mai notabile din anul școlar 2012-2013. Diplome au primit și directorii de școli care s-au implicat în campania „Fii voluntar în prima zi de școală!”.

Marian TEODOROF

Articolul precedentFemeia care a condus România din alcov: ELENA LUPESCU
Articolul următorNu-i ca vara, dar e tot cu supărări! Iarna în şedinţă