0:00

Programată la operaţie pe cord a urcat pe Ceahlău, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* femeii i s-a făcut rău şi a fost coborâtă de salvamontişti de la Fântânele
* din cauza numărului mare de cazuri, salvatorii montani au terminat rezervele de oxigen

O femeie de 64 de ani din Iaşi, programată pentru operaţie pe cord în luna septembrie la o clinică din Bucureşti, s-a încumetat să urce pe Ceahlău şi chiar a reuşit. Problemele au apărut ieri, la coborâre, când i s-a făcut rău, undeva sub cabana Fântânele. Persoana care o însoţea a sunat la dispeceratul de urgenţă şi a cerut ajutorul salvamontiştilor. “Noi am fost anunţaţi în jurul orei 13, iar echipa de intervenţie din Baza Durău a ajuns la caz în 30 de minute”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. “Femeia avea probleme neuromotorii, stare avansată de rău, tahicardie, puls 150 şi tensiune 16/10. A fost imobilizată, i s-a acordat primul ajutor şi a fost transportată la Baza Durău – singurul punct de prim ajutor din staţiunea cu acelaşi nume”.

Tot persoana care însoţea femeia le-a spus salvamontiştilor despre programarea la operaţie a femeii. Salvatorii montani au predat pacienta echipajului de ambulanţă, în jurul orei 15. Sezonul de vară 2014, care se va încheia în jurul datei de 15 septembrie, a fost cel mai aglomerat din ultimii 4 ani, din punct de vedere al intervenţiilor pe care le-au avut salvamontiştii în masiv.

“În luna august toată rezerva de oxigen din staţiile Durău şi Dochia a fost practic epuizată, iar acum mai există doar o rezervă, care ar ajunge pentru câteva cazuri”, a precizat Raul Papalicef. “Deoarece procedura bugetară de achiziţie a acestui produs ar dura peste o lună, am apelat şi avem promisiuni de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă ca în cursul săptămânii viitoare să putem încărca, prin intermediul acestei instituţii, câteva tuburi portabile”. (C. MIRCEA)

Articolul precedentPrimăria Roman repară lunar 60 de gropi făcute de alții
Articolul următorDescoperire de importanţă mondială la Poiana Cireşului / Statuetă veche de 20.000 de ani