0:00

Profesorul emerit Ioan Şandru la Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Profesorul emerit dr. docent Ioan Şandru, președintele Societății de Ştiințe Geografice din România a deschis la Piatra Neamț, în iulie 1972, lucrările primei ediții a cursurilor de vară internaționale ale Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Manifestarea se adresa  studenților si specialiștilor din domeniile geografiei și științelor naturii din diverse țări ale lumii și se dorea permanentizată în orașul nostru. (A. MOISE)

“Ce v-a determinat alegerea orașului nostru ca sediu al cursurilor?

– Firește, pozitia lui geografică, așezarea sa în zona de contact Carpați-Subcarpați, într-o regiune geografică, cu un fond turistic deosebit de valoros, atât în ceea ce privește natura, cât și cultura. De asemenea, prezența în apropiere, a Stațiunii de cercetări biologice, geografice și geologice de la Pângărați, dispunând de laboratoare și condiții deosebite de cercetare. Apoi, Piatra Neamț oferă condiții deosebite pentru desfășurarea unor asemenea manifestări științifice: are o tradiție culturală, societăți științifice, muzee bine cunoscute în țară și în Europa. E suficientă o excursie sau o aplicație practică pe vârful Pietricica, pentru ca oricare participant să realizeze complexitatea peisajului nemțean, marcat, în primul rând, de continuitatea de locuire, de civilizație și cultură din neolitic până astăzi – cetăți fortificate de tip Bâtca Doamnei, așezări daco-romane, romane, stră-românești, ilustrând fondul de habitat pe care l-a oferit regiunea grupurilor de populații în decursul mileniilor. Piatra Neamț este punctul cel mai expresiv pentru problemele naturii, geografiei și istoriei comune întregului teritoriu al poporului român.

Ați inclus în program foarte multe vizite și excursii, atât la obiectivele istorice, cât și la cele industriale, social-culturale.

– Cursurile noastre au ca scop extinderea orizontului de cunoaștere a străinilor asupra realităților românești contemporane, a succeselor obținute de poporul român. După cum știți, la lucrări participă cadre didactice universitate, studenți și doctoranzi din Belgia, Congo, Cuba, Franța, Polonia, Siria, Somalia, URSS, Tunisia și Vietnam”. (Corneliu Lămătic, Ceahlăul, joi, 27 iulie 1972)

Articolul precedentPianista Sofia Cosma la Vacanţele Muzicale
Articolul următorPâncești: La Holm, asfaltarea mult visată