0:00

Prof. dr. doc. Vladimir Dumitrescu la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Considerat patriarh necontestat al arheologiei româneşti, Vladimir Dumitrescu, a fost foarte “atras” şi de vestigiile găsite la Zăneşti. Aici, între anii 1951-1961 au fost scoase la iveală două aşezări din perioada neolitică. Aceste descoperiri au dus la redactarea unor studii valoroase în revistele de specialitate. (A. MOISE)

“De câteva zile cabinetele de lucru ale Muzeului judeţean de Istorie din Piatra Neamţ găzduiesc o activitate ştiinţifică deosebit de interesantă. Pentru a afla amănunte despre lucrările care se desfăşoara aici, ne-am adresat profesorului doctor docent Vladimir Dumitrescu, consultant ştiinţific la Institutul de Arheologie al Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice din Bucureşti.

– Care sunt obiectivele urmărite de dv. în studiile începute pe teritoriul judeţului Neamţ?

– După cum se ştie probabil, între anii 1951-1961 s-a întreprins o serie de săpături arheologice în împrejurimile satului Traian, comuna Zăneşti. Acolo au fost descoperite două aşezări din perioada neolitică. În urma săpăturilor efectuate atunci, eu şi cu soţia mea, dr. docent Hortensia Dumitrescu, am publicat câteva studii în revistele de specialitate. Acum suntem din nou aici pentru a continua cercetarea bogatului material scos la iveală cu prilejul săpăturilor de la Traian.

– Care sunt caracteristicile de bază ale celor două aşezări precucutene?

– Aşezările cercetate de noi sunt aşezate pe două culmi diferite: Dealul Viei şi Dealul Fântânilor. Cea mai veche dintre ele este aceea  de pe Dealul Viei care aparţine primei perioade precucutene, datată – după noua metodă carbon 14 – în mileniul V î.e.n. Aşezarea de pe Dealul Viei a fost înconjurată de un şanţ de apărare, care pare să fie cel mai vechi dintre toate şanţurile aşezărilor preistorice din România. Aşa cum am descoperit-o noi, aşezarea de pe Dealul Viei este cea mai înzestrată din prima perioadă a culturii precucutene. În schimb aşezarea de pe Dealul Fântânilor este una dintre cele mai importante pentru studiul fazei mijlocii a culturii Cucuteni.

Prof. dr. doc. Vladimir Dumitrescu la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– În contextul descoperirilor arheologiei româneşti, în ce constă importanţa săpăturilor de la Traian?

– Aici au fost scoase la iveală unele vestigii rare şi deosebit de interesante. Pe Dealul Fântânilor au fost descoperite şi unele morminte ritualice care conţineau, în afara unor schelete întregi sau fragmente, multe ofrande, inclusiv vase pictate. Pentru prima dată în România a fost descoperit aici un vas pe care este pictată şi o siluetă umană. Ulterior, alte asemenea picturi au fost descoperite şi la Gherăieşti.

– Concret, în ce vor consta rezultatele cercetărilor dv.?

– Scopul nostru este să publicăm un studiu monografic care să descrie, să încadreze ştiinţific şi să discute problemele. Personal am mai făcut unele săpături la Traian şi în anii 1936, 1938 şi 1940.  Atunci am publicat şi un studiu în limba franceză. Cercetările dintre 1951-1961 s-au desfăşurat pe o zonă mult mai întinsă şi în profunzime. S-ar putea ca acest studiu monografic să apară chiar în colecţiile editate de Muzeul judeţean de istorie din Piatra Neamţ”. (N. Emanuel, Ceahlăul, duminică, 19 august 1973)

Articolul precedentProf. dr. doc. Constantin C. Giurescu la Piatra Neamţ
Articolul următorExtraordinară de Consiliu Local