0:00

Început în luna februarie a acestui an, ca urmare a disjungerii din dosarul celei mai mari spălări de bani din Neamţ, procesul în care Andrei Părpăuţă este judecat pentru “iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup”, o ţine din amânare în amânare. La ultimul termen, stabilit pentru 29 octombrie tocmai pentru că instanţa spera să fie prezent personajul principal, fugit în Suedia, judecătorii au mai amânat o dată cauza pentru ziua de 20 noiembrie “pentru citarea lichidatorului judiciar”. Autorităţile din Suedia au făcut două comunicări către IPJ Neamţ. Una prin luna iunie, când anunţau că Părpăuţă a fost prins în Stockholm şi trebuie pregătită o escortă care să meargă după el, şi o a doua prin care îşi cereau scuze pentru că Părpăuţă nu s-a conformat legislaţiei şi nu a respectat forma de control judiciar impusă şi trebuie căutat din nou. Iar de atunci, tăcere, semn că nu l-au mai găsit, iar instanţa de la Tribunalul Neamţ îl aşteaptă în zadar să-l audieze.

Andrei Părpăuţă a fugit din ţară, în luna mai, probabil cu o zi înainte ca magistraţii de la Curtea de Apel Bacău să-l condamne la 6 ani de închisoare (pedeapsă rezultată şi din revocarea suspendării unei condamnări mai vechi de 3 ani), pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Părpăuţă (39 de ani) a fost găsit vinovat de faptul că, în perioada 2008-2011, a condus o adevărată reţea infracţională care se ocupa cu înfiinţarea unor firme sau cu preluarea unor societăţi fantomă. Se tăiau facturi cu sume uriaşe, după care se făceau plăţi prin conturile firmelor implicate, iar banii erau scoşi şi restituiţi patronilor. Părpăuţă era cel care dădea ordinele şi stabilea cum se procedează pentru spălarea banilor şi reintroducerea lor pe piaţă. Procurorii au stabilit că, prin aceste activităţi, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 7,5 milioane de lei (75 de miliarde vechi).

În momentul de faţă, Părpăuţă mai are două procese pe rolul Tribunalului Neamţ: cel disjuns din dosarul de spălare de bani, care are drept protagonişti nişte cunoscuţi administratori de firme din Neamţ, şi cel în care este judecat împreună cu Marius Pleşca, administrator al SC Agral Star SRL Piatra Neamţ (firmă care apare şi în primul dosar) pentru “folosire sau prezentare de declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”. Înainte de unul din termenele din primul dosar, Părpăuţă a trimis instanţei un e-mail din Suedia, în care a recunoscut că este vinovat pentru evaziune şi spălare de bani, dar a negat că ar fi făcut vreo afacere necurată cu fonduri europene.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentBiblioteca Bicaz a primit nume după 62 de ani de „viață”
Articolul următorIzvorul comunicării la Apa Serv