0:00

Primarii vor și nu prea. Taxe mai mari cu 20%, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, această limită-maximă urmând să fie eliminată de Guvern

Impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, această limită-maximă la care primarii sunt obligaţi în prezent să se raporteze urmând să fie eliminată de Guvern pentru proprietarii persoane fizice şi menţinută doar pentru firme.

Modificarea va fi efectuată prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal şi argumentată prin “dificultăţile financiare” ale autorităţilor locale şi necesitatea protecţiei mediului de afaceri. În prezent, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale faţă de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20%, limită-maximă calculată fără discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice. Deși, practic li se dă mână liberă primarilor să crească taxele și impozitele locale, aceștia nu se arată prea bucuroși. Primarii din Neamț, spun că, dacă vor mări, începând din 2014, birurile populației încasările la bugetele locale vor scădea semnificativ pentru că oamenii nu-și plătesc nici acum impozitele când sunt mai mici.

Piatra Neamţ: Taxe neschimbate

La Piatra Neamț de exemplu, edilii au stabilit deja prevederile bugetare și proiectul de buget pentru anul ce urmează și sunt hotărâți să nu crească impozitele pe clădiri, terenuri și ce mai are omul pe lângă casă. ”Proiectul nostru de buget este definitivat deja, și nu se va schimba nimic, păstrăm taxele și impozitele locale la același nivel. La sfârșitul anului proiectul de buget se va vota în Consiliul Local, iar taxele vor rămâne așa  pentru că pe parcurs nu se mai poate schimba nimic”, a spus Bogdan Pușcașu, city-manager Piatra Neamț. Până la data de 31.10.2013, în visteria municipalității se adunaseră în jur de 32 de milioane de lei din impozitele pe clădiri, terenuri și alte taxe locale, atât de la persoane fizice, cât și de la persoane juridice. Conform Direcției de Taxe și Impozite Locale Piatra Neamț, raportat la aceeași dată a anului 2012, în 2013 se poate observa o ușoară creștere la colectarea principalelor taxe și impozite locale, diferența fiind de aproape 1,7 milioane de lei.

La ţară: cetăţenii nu achită nici acum

Majoritatea primarilor comunelor din Neamț spun că majorarea taxelor ar scădea drasc încasările la bugetele locale, în condițiile în care și așa oamenii din mediul rural nu au venituri și nu-și achită dările.

”O să vedem exact despre ce este vorba. Degeaba mărim dacă nu avem de unde colecta. Mai bine le lăsăm așa ca să avem ce colecta. Oricum aceste lucruri se discută de comun acord cu consiliul local și apoi se va lua o decizie”, a explicat Ion Rotaru, primar al comunei Alexandru cel Bun.

”La noi nu se încasează nici cele care sunt acum. Dacă mărim impozitele locale vă dați seama ce ar fi. La noi în comună sunt înregistrate foarte multe familii de rromi de exemplu. Majoritatea nu au un loc de muncă, trăiesc din ajutor social și nu achită niciun leu la impozite și taxe locale. Dacă aș mări nivelul taxelor și impozitelor locale, aș mări doar volumul de datorii, nu și încasările”, a declarat Petre Zamfir, primar de Crăcăoani.

Roman: Taxe majorate cu 16% anul acesta

Autoritățile locale romașcane nu sar în sus de bucurie pentru facilitatea oferită de Guvern. De fapt, pentru anul acesta, consilierii locali întâi au stabilit să nu se majoreze taxele și au revenit asupra deciziei când au trebuit să ridice dările cu 16%, cât a reprezentat rata inflației pe ultimii trei ani. “Așteptăm prevederile acestei ordonanțe, dar în principiu nu dorim să aplicăm majorări de taxe și impozite peste cele prevăzute prin dispozițiile aflate acum în vigoare. Așteptăm bugetul de stat pentru anul viitor, pentru a putea face și noi estimările pentru bugetul local pe 2014. Anul acesta am majorat taxele cu 16%, indicele de inflație prevăzut în Codul Fiscal, dar este singura majorare aplicată în ultimii trei ani”, a declarat Lucian Micu, viceprimarul municipiului Roman.

Târgu Neamţ: Dezbatere publică

Taxele și impozitele ar putea fi majorate la Târgu-Neamț, doar dacă în urma dezbaterii publice anunțate de administrația locală în această lună, la care vor fi invitați cetățeni simpli, dar și cei din mediul de afaceri, se va decide această majorare. Potrivit city-managerului Vasile Apopei, majorarea taxelor locale se va decide în urma dezbaterii publice anunțate deja de Primăria Târgu-Neamț. „Va fi o dezbatere publică, la care vor participa atât cetățeni ai orașului, cât și oameni din mediul de afaceri, și după aia se va stabili dacă majorăm sau nu taxele”, a spus Vasile Apopei. Primăria Târgu Neamţ a anunțat deja o dezbatere publică pe un proiect de act normativ: Proiect de Hotărâre privind stabilirea  impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2014. Proiectul de hotărâre poate fi studiat la sediul Primăriei oraşului Târgu Neamţ - Birourile 5 şi 9 şi la adresa de internet www.primariatgneamt.ro, la secţiunea Proiecte de hotărâre supuse dezbaterii publice. Recomandările scrise ale cetăţenilor cu privire la proiectul de hotărâre pot fi depuse la Biroul Relaţii Publice din cadrul Primăriei - camera 5, transmise la nr. de fax 790508 sau în format electronic, la adresa de e-mail: [email protected], până la data de 11.11.2013. Materialele transmise vor purta mentiunea pe plic: “Recomandare la proiect de act normativ”.

Irina CĂLIN

Claudia MATEI

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentCuibușorul partidelor, ieftin ca braga
Articolul următorBrantner şi Locativ Serv, la judecată din cauza gunoiului