0:00

Primăria Roman repară lunar 60 de gropi făcute de alții, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Apa Serv este cel mai bun “client” – “Nu putem noi asfalta pe cât sparg ei”

 Nu mai puțin de 60 de intervenții se fac lunar în Roman de către firmele care trebuie să intervină în asfalt, pentru a remedia diferitele avarii sau a executa lucrări noi. Conform unei hotărâri de Consiliu Local din 2010, aducerea lucrării la stadiul inițial se face de către echipele Primăriei Roman, astfel încât agenții să nu mai “uite” și să lase în urmă gropi. Autoritățile locale spun că decizia este una foarte bună, dă roade și aduce și bani, iar agenții nu se riscă să nu o respecte, deoarece amenzile pot ajunge și la un miliard de lei vechi. Reprezentanții Primăriei Roman spun că, de departe, Apa Serv este cel mai bun “client” – “Nu putem noi asfalta pe cât sparg ei”.

“De patru ani, există taxa pe metru pătrat de asfalt care se plătește la Primărie. Se primește avizul de săpături și omul achită. Înainte de această decizie, se lua avizul de săpături și spuneau că vor reface lucrarea «pe răspunderea lor», dar, de fapt, în primăvară tot noi reparăm. În acest fel, acum ne recuperăm parte din cheltuieli. Lucrările de reparații se execută fie cu echipa noastră de la Primărie, fie cu societatea care câștigă licitația anuală de întreținere străzi. Și E-ON, și cei de la Apa Serv cu toți lucrăm la fel. De fapt, cel mai bun client este Apa Serv. E avantajos, pentru că avem o evidență unde se intervine. În plus, dacă un agent economic sparge și nu are aviz de săpătură de la Primărie riscă o amendă de la 10 milioane la un miliard. Vorbim de aproape 60-70 de intervenții pe lună, chiar și mai mult. Nu există zi fără o intervenție”, a declarat Ovidiu Bojescu, city-managerul municipiului.

Prețurile pentru reparații diferă în funcție de lucrare. Cel mai mult costă refacerea carosabilului, unde cu mixturi asfaltice executate la cald costă 125 lei/mp, iar cu cu mixturi asfaltice executate la rece – 215 lei/mp. Autoritățile recunosc că nu se face “abuz” de mixturi la rece.

“Tariful de iarnă este mult mai mare, fiind vorba de utilizarea unui fel diferit de mixtură. Dar, dacă nu este neapărat să se execute, nu se face. Mixtura la rece nu rezistă mult, se lasă, așa că facem intervenții în special pe arterele principale, iar când vremea este bună revenim pe celelalte zone”, a mai precizat administratorul public.

Taxe se percep și pentru refacerea trotuarelor cu mixturi asfaltice executate la cald – ce costă 70 lei/mp, iar pentru desfacere și montare borduri mari, respectiv mici se percepe un tarif de 65-45 lei/ml.

Claudia MATEI

Articolul precedentFață nouă pentru Bibilioteca Județeană ”G.T. Kirileanu”
Articolul următorProgramată la operaţie pe cord a urcat pe Ceahlău