0:00

Municipiul Roman a devenit prima administrație locală din România care deține o centrală hidro, ce produce energie electrică. Într-un an de zile, din septembrie anul trecut și până în prezent, conducerea Primăriei Roman a făcut demersurile necesare astfel încât Centrala Hidroelectrică Roman 1, de pe râul Moldova, să fie licențiată în producerea energiei electrice și livrarea acesteia în Sistemul Energetic Național.

Au fost necesare investiții şi documentaţii care să asigure cuplarea obiectivului în Sistemul Energetic Național, şi, într-un final, Primăria Roman a primit confirmarea că a fost emisă Licența de Producere și Livrare a energiei electrice. „Am depus documentația și după trei zile ne-au cerut completările, am depus și completările și zilele acestea ne-a anunțat să mergem să ridicăm licența. Acest lucru înseamnă că putem produce energie electrică. Era contorizat, dar nu puteam încasa. Acum, putem și încasa bani pe energia livrată în SEN. Într-adevăr, prețul pe care ei ni-l calculează nu este prea avantajos: noi achiziționăm energie la 600 de lei/ MW, cu tot cu transport, distribuție, accize și cogenerare. Noi luăm doar 150 de lei/ MW la producere. Din acest motiv, devine oportun și convenabil să începem să realizăm rețeaua noastră. Prima lună în care se va vedea și simți compensarea la facturile de energie electrică va fi februarie 2015, în condițiile în care va fi apă pe Moldova și microhidrocentrala va produce energie”, a declarat Ovidiu Bojescu, administratorul public al Municipiului Roman.

„Investiţia va asigura iluminatul public stradal, precum şi iluminatul instituţiilor publice; instituţii şcolare, primărie, spital şi instituţii conexe. Va fi o economie la bugetul local de 30.000 de euro lunar, bani pe care-i vom folosi la realizarea altor investiţii în folosul romaşcanilor. Mă bucur că devine certitudine ceea ce am promis romaşcanilor, cu patru ani în urmă, moment în care majoritatea tratau cu ironie proiectul”, a spus și primarul Laurențiu Leoreanu.

Alături de alte primării, administrația romașcană a primit „Premiul de Excelență pentru Activitatea în Primării” – 2014, pe 20 noiembrie, la Poiana Brașov, un premiu acordat pentru realizarea microhidrocentralei pe râul Moldova.

Oana IOSUB-TOMA

Articolul precedentDepozitul de deşeuri de la Girov în căutarea operatorului
Articolul următorLiderul Cănărău n-a fost „abuzat” de şefi