0:00

Primăria Roman a anulat licitația pe deșeuri, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Romanul nu mai primeşte deşeuri de la comune
* unii primari au rezolvat problema: depozitează gunoaiele pe unde apucă
* Laurenţiu Leoreanu speră că preţul pentru preluarea deşeurilor, licitat la nivel de judeţ, va fi unul scăzut

Primăria Roman nu va mai organiza licitație pentru salubritate, urmând ca de încheierea unui contract pentru preluarea deșeurilor menajere să se ocupe Consiliul Județean Neamț, cel ce manageriază proiectul județean de gestiune a deșeurilor. Chiar dacă a scăpat oarecum de o problemă, municipiul mai are de găsit soluții pentru depozitarea deșeurilor până când va funcționa macroproiectul. Fosta rampă de gunoi este închisă, iar depozitul temporar nu face față cantității mari de deșeuri.

Primăriile depozitează deșeurile pe unde pot

Primarul Laurențiu Leoreanu spune că la Roman nu se mai primește gunoi de la alte comune și lasă de înțeles că unii primari au rezolvat problema deșeurilor prin aceea că le depozitează pe unde apucă. “Noi vom extinde depozitul temporar. Am sistat preluarea deșeurilor din alte comune. Problema sesizată de cei de la Mediu și pentru care vor exista sancțiuni pentru depunerea necontrolată a deșeurilor pe râuri sau în alte zone periferice. Sunt semnalate mai multe zone din mediul rural cu astfel de probleme. Chiar dacă îmi place sau nu-mi place și nu-mi place, nu putem asigura depozitarea deșeurilor pe spatele Romanului. Nu suntem capitală de județ”, spune primarul Laurențiu Leoreanu, care a precizat că și o parte din deșeurile din municipiu este transferată în județul Botoșani, unde există un depozit autorizat, iar totul se face pe cheltuiala operatorului.

Primăria Roman a anulat licitația pe deșeuri, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Preț unic pe județ

În legătură cu o licitație pentru Roman în vederea găsirii unui operator de salubritate cu care să fie încheiat un contract care să respecte toate normele în vigoare pe mediu, primarul Laurențiu Leoreanu spune că se va organiza o licitație pe județ. Și dacă totul se face pe județ, tariful va fi unic, la fel ca cel plătit acum de nemțeni pentru apa furnizată de Apa Serv.

Managerul de proiect ne-a informat că nu putem organiza o licitație pentru Roman și atunci am renunțat, astfel încât să nu pierdem proiectul. Se dorește un preț unic și cât mai mic. Pe o rază mai mare se poate obține un preț mai mic. Când e punctual pe o localitate, prețul poate fi mai mare. Eu sper ca tariful unic să nu crească, să nu fie ca la apă. Totuși, aici este vorba de o deplasare a deșeurilor la stația de transfer, unde sunt și angajați, apoi transportul la Girov, plus operarea acolo. Din calculele făcute, să ne putem încadra în același preț sau cu o creștere foarte mică ar fi o performanță! Creșterea unui standard, mecanizarea și profesionalizarea aduc un cost suplimentar”, a precizat primarul Laurențiu Leoreanu.

Claudia MATEI

Articolul precedentUn singur profesor de 10 la Definitivat
Articolul următorPiaţa a luat foc cu pompierii înăuntru!