0:00

Constantin Iacoban, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a stabilit pentru această perioadă să aibă întâlniri cu managerii spitalelor din judeţ, dorind să afle care sunt problemele care se înregistrează în unităţile spitaliceşti şi să identifice posibilităţile legislativului nemţean de soluţionare a lor.

Luni, 7 decembrie, şeful CJ s-a întâlnit cu reprezentaţii Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ierarh Nicolae“ Bicaz şi cu primarul Nicolae Sălăgean, după care a făcut o vizită la Alexandru cel Bun, întâlnindu-se cu primarul Ion Rotaru şi apoi cu directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani. Alături de preşedinte s-a aflat medicul Valeriu Andriţa, consilier personal responsabil de monitorizarea problemelor ce ţin de domeniul sănătăţii din judeţul Neamţ.

„Se apropie sfârşitul anului şi mă interesează în mod deosebit să ştiu care sunt problemele care au rămas nerezolvate în unităţile sanitare din judeţ. De aceea, mi-am propus să ajung în toate spitalele, să discut cu directorii, să fiu la curent cu proiectele implementate, sumele cheltuite, nerealizările din planurile pe care le avea fiecare. Doar discutând cu fiecare în parte pot şti cum poate fi de folos Consiliul Judeţean acestor unităţi. Pe seama acestor discuţii vom putea avea în vedere acordarea unor sume la consolidarea bugetului judeţului pe anul viitor“, a declarat Constantin Iacoban, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

La Bicaz, şeful legislativului nemţean a fost informat despre faptul că spitalul are foarte mare adresabilitate, iar luna trecută, cu fondurile pe care le decontează Casa de Asigurări de Sănătate s-a reuşit doar plata salariilor, rămânând un disponibil de 3.000 de lei, cu care ar fi trebuit să funcţioneze unitatea. Aşa că a fost nevoie de sprijinul bugetului local, pentru a se asigura serviciile din spital. Medicul Letiţia Damoc, directorul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ierarh Nicolae“ a precizat că, în ciuda faptului că spitalul a fost închis mai bine de trei ani, el începe să aibă tot mai multă căutare, cei mai mulţi dintre pacienţi preferând să se trateze într-un spital situat mai aproape de casă, decât să fie trimişi la Piatra Neamţ. Depinde însă de competenţe, pentru că nu orice afecţiune se poate trata la Bicaz. Primarul Nicolae Sălăgean a precizat că administraţia locală va rămâne în continuare aproape de această unitate, căutând să asigure finanţare atât cât îi va sta în putere.

La Alexandru cel Bun, primarul Ion Rotaru a precizat că, pentru a se încheia toate lucrările prevăzute în proiectul de modernizare şi reabilitare a Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani, ar mai fi nevoie de 450.000 de lei. Anual, de la bugetul local s-au dat între 150.000 şi 200.000 de lei, în funcţie de posibilităţile legale şi materiale, pentru susţinerea unităţii spitaliceşti. De curând, după cum a declarat directorul Emilia Ciobanu, Spitalul Bisericani s-a dotat cu aparatură în valoare de circa 1,5 milioane de lei, fonduri asigurate de Ministerul Sănătăţii – 1,3 milioane de lei, şi de la bugetul local.

„Aşteptăm documentul care să ne certifice acreditarea. Eu sper să primim un calificativ maxim, pentru că au fost foarte puţine decizii de remediere. Căutăm să ne facem treaba cât mai bine. Mâncarea este bună, medicamente sunt pentru absolut toţi pacienţii, nimeni nu cumpără nimic, avem dotări de ultimă oră, specialişti, tot ce ne interesează este să terminăm acest mare proiect de modernizare şi vom ajunge o unitate de elită“, a declarat directorul Emilia Ciobanu.

După cele două întâlniri cu conducerile spitalelor de la Bicaz şi Bisericani, preşedintele CJ are programate şi altele, la Roman, Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ.

„Din păcate, sunt mult probleme grele în sănătate. Sunt probleme care apar din cauza orgoliilor, sunt probleme legate de lipsa medicamentelor, sunt probleme care decurg din obligativitatea de a fi respectate nişte directive ale UE, care se potrivesc mai greu spaţiului nostru. Dar cel mai greu de rezolvat e problema sărăciei cronice în care trăiesc pensionarii. Aceasta va dispărea când vor dispărea oamenii. Un sfert din populaţia României trăieşte în sărăcie cronică. Aceşti oameni nu îşi permită să îşi pună dantura, să facă o investigaţie la computerul tomograf. Asta-i tragedia, că avem o societate bolnavă. Și foarte bolnavă şi greu de tratat“, a mai declarat preşedintele Constantin Iacoban.

Articolul precedentA răsturnat maşina peste o femeie! Biciclist accidentat mortal!
Articolul următorMulţumiri adresate conducerii CJ pentru sprijinirea fotbalului de Liga a IV-a şi a V-a
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.