0:00

Bolnavii internați în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț vor intra în regim alimentar de reabilitare/renovare, pe perioada cât blocul alimentar al unității va fi în reparații.

Premieră în România: O singură masă caldă pe zi la Spitalul Județean Neamț!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiHrana va fi pregătită, pare-se, la cantina unuia din Centrele Școlare de Educație Incluzivă, cel mai probabil ”Alexandru Roșca”, fiindcă acesta este la Piatra Neamț. ”Am găsit înțelegere la Consiliul Județean Neamț, care ne ajută cu prepararea hranei la cantina Școlilor Normale, fără să ne coste pe noi niciun ban. Urmează să urcăm pe SEAP, dacă nu cumva s-a și urcat, licitația pentru transportul hranei de la cantină la spital”, ne-a declarat astăzi, 11 aprilie, dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul interimar al spitalului.

Speranța e ca, odată asigurat transportul hranei, săptămâna viitoare, cel mai devreme, să poată începe lucrările la bucătăria spitalului, care, ”potrivit contractului, durează o lună, dar constructorul ne-a promis că poate termina în 10 zile”, după cum a precizat dr. Atănăsoaie.

O săptămână, două, cât bucătăria va fi închisă, bolnavii internați în spital – care nu sunt mulți, numai vreo 800 zilnic -, ar urma să primească o singură masă caldă, iar cina și micul dejun să fie asigurate de spital.

Sigur, rămân de pus la punct o mulțime de chestiuni, fiindcă, așa cum se știe, diavolul stă în detalii.

În cazul de față, de departe cel mai important este legat de ce se va pune în fiecare farfurie de bolnav. Pentru că nu toți bolnavii mănâncă același meniu, ci, potrivit sfatului medicului, ba au regim hipocaloric, ba hiposodic, ba pentru lehuze, ba pentru diabetici etc.

La Spitalul Județean Neamț, cu acest prilej, că tot e centenarul Marii Uniri, se va realiza unificarea gastronomică: ”Va fi o singură masă caldă pe zi, aceeași pentru toți bolnavii, cu o ciorbă și un felul doi cu carne. Celelalte două mese din zi vor fi cu hrană rece, asigurate de spital: seara va fi servită brânză, ou, dimineața – ceai cald cu gem. Rămâne să stabilim meniul mâine, împreună cu dieteticianul spitalului și cu medicul de supraveghere a infecțiilor asociate actului medical”, a precizat dr. Cristina Iacob Atănăsoaie.

Alte detalii țin de pregătirea, transportul, depozitarea și împărțirea hranei la spital, de reducerea costului per zi de spitalizare – că actuala valoare include și cota alocată pentru hrană -, de capacitatea cantinei CSEI de a face față unei asemenea solicitări – fiindcă una e gătitul pentru o sută de persoane și alta e pentru opt sute, fiecare cu specificul și recomandările alimentare proprii. Acestea vor fi probabil rezolvate pe principiul sănătos ”văzând și făcând” sau, mai aplicat, văzând și mâncând. În definitiv, alimentația de bază rămâne cea asigurată de aparținători, la borcan sau sufertaș. (C.I.)

FOTO: Omofon

 

 

Articolul precedentSalariile la Spitalul Județean Neamț: ”Cel puțin 45% din angajați nu iau un leu în plus, ci mai puțin ca înainte”
Articolul următorITM Neamţ: Delgaz Grid, amendă de 8.000 de lei după accidentul din februarie
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.