0:00

Pompierii se bagă în foc cu costume vechi de 7 ani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* “Durata de folosinţă a echipamentului de protecţie este nenormată”, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ

Incendiul de la fabrica de vopsele Vestel a avut efecte devastatoare nu doar asupra afacerii în sine, ci şi asupra echipamentelor de intervenţie din dotarea pompierilor militari. Unii dintre ei s-au trezit cu tălpile bocacilor topite, alţii au constatat că li s-au deteriorate costumele. Cât despre mănuşi, cum sunt cele mai expuse, sunt şi primele care “cad la datorie”, iar servanţii mai cumpără din banii personali de la o firmă de profil, când îi împinge nevoia, că doar nu pot intra în foc cu mâinile goale, la propriu.

Oficial, conducerea ISU Neamţ ne-a comunicat: “1. Starea echipamentului de protecţie se prezintă astfel:

– cel din aprovizionarea centralizată are o stare corespunzătoare, datorită preocupării fiecărui cadru;

– cel din dotarea autospecialelor nou primite de unitate are o stare de întreţinere foarte bună.

2. Cel mai vechi costum de protecţie care este încă folosit la intervenţii a fost aprovizionat în anul 2007.

3. Stocul de echipament de protecţie este format din 2 complete costum tip NOMEX”.

Neoficial, pompierii care intră efectiv în foc, susţin că stocul nu ar fi format doar din două costume, ci din mai multe care arată “omenos”, dar sunt păstrate pentru defilările din zilele festive. “Exclus aşa ceva, este o ipoteză desprinsă din altă sferă”, a declarat ferm slt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. “În privinţa mănuşilor, este posibil ca unii militari să-şi cumpere din banii lor, pentru că mănuşile se mai strică. Iar în privinţa încălţămintei, bocancii sunt bocanci şi fiecare are în dotare, iar cizmele de protecţie fac parte din altă categorie şi numai unii au, în măsura în care avem în unitate”.

Cât despre răspunderi, toate sunt în curtea servanţilor. Ei trebuie să-şi încheie asigurări de viaţă dacă se gândesc la viitor şi la riscurile la care se expun în timpul intervenţiilor şi tot ei trebuie să poarte grija stării echipamentului. Costumele NOMEX, chiar dacă au membrană din poliuretan ignifugat, ar trebui să aibă ca orice echipament de protecţie din lumea asta, de la salopeta sudorului şi până la costumul de scafandru, o durată de viaţă peste care să nu mai fie folosit. Lucrurile nu stau, însă, astfel, iar regulamentele nu plasează nicio răspundere pe umerii “angajatorilor”.

“În conformitate cu instrucţiunile în vigoare, durata de folosinţă a echipamentelor de protecţie este nenormată”, a precizat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ. (C. MIRCEA)

Articolul precedentCopiii cu strada, primăria cu dosarele
Articolul următorGospodărie incendiată de copilul proprietarului

2 COMENTARII

  1. CE mai TURA VURA , POMPIERII, CADRELE ,daca vor sa dea bine in imagini, cadre pe la TV , sa faca bine sa se adreseze SC ANA STYLE , ptr niste costumase , VERSACE, DOLCE GABANA, ARMANI , pentru cea de corp , cum e la armata ,totusi sunt militari ,un apel la DL BOTEZATU CATALIN , ce naibii numa NELSON MONDIALU sa fie intolit de FIRMA , SIGUR ca da !

Comentariile sunt închise.