0:00

De pe 25 noiembrie, de când s-a sărbătorit Ziua Internațională Împotriva Violenței Asupra Femeii, și până pe 10 decembrie, când este Ziua Internațională a Drepturilor Omului, polițiștii de prevenire şi cei de proximitate desfășoară diverse activităţi cu scopul de a reducere riscul de victimizare a persoanelor de sex feminin, în cadrul Campaniei intitulată simbolic ”16 zile de Activism Împotriva Violenței”.

«Având în vedere că urmele fizice ale violenței domestice pot dispărea cu timpul, însă consecințele psihologice persistă și sunt interiorizate, rămânând permanent în mintea și în sufletul victimelor – femei, polițiștii în parteneriat cu reprezentanții instituțiilor locale (DGASPC Neamț, ISJ Neamț, Spitalul Județean Neamț, Asociația ”Salvați Copiii filiala Neamț”, Asociația de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale ”Luceafărul”) membrii ai Comisiei pentru Protecția Copilului au demarat o campanie de prevenire a violenței», se arată într-un comunicat al IPJ Neamţ. «Se știe faptul că, ”violenţa în familie” este orice act vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii unei familii. Abuzul în interiorul unei familii poate lua multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni şi familie, ameninţări şi atacuri care în unele cazuri pot duce la moartea unuia dintre parteneri.»

Poliţiştii de prevenire au împărţit până acum peste 100 de materiale de informare cu recomandări concrete şi cu modalităţi simple prin care poate fi recunoscut un potențial abuzator, semne caracteristice agresorilor familiali şi ceea ce trebuie să facă o victimă a violenţei domestice. E adevărat, în cele mai multe cazuri, femeia agresată de partener face o colecţie de certificate medico-legale pe baza cărora îşi propune mereu să dea divorţ. Copiii, lipsa unui loc de muncă şi lipsa unei locuinţe personale sunt tot atâtea motive pentru care acest lucru nu se întâmplă. Iar ajutorul autorităţilor se rezumă, cel puţin deocamdată, la doă adăposturi (unul în Roman şi celălalt în Roznov) care pot oferi cazare temporară pentru mamele cu copii, nevoite să fugă de acasă.

Unii psihologi sunt de părere că existenţa unor adăposturi care să ofere condiţii de cazare pe termen mai lung de câteva luni ar putea dezvolta un sindrom de dependenţă în rândul victimelor şi atunci cea mai sigură metodă de a duce o viaţă normală este ca femeile să se ajute singure şi să ia decizii corecte la timp.

În perioada următoare, poliţiştii de prevenire şi-au propus să deruleze „activități specifice” în unitățile de învățământ, la câteva firme de industrie ușoară cu personal majoritar personal şi în saloanele de coafor și cosmetică.

C.  MIRCEA

Articolul precedentANL-urile au fost repartizate
Articolul următorIn memoriam / Profesorul Constantin Turcu – excepţional epistolograf şi memorialist