0:00

Având în vedere cazurile de violență în familie, soldate în fiecare an cu zeci de omoruri la nivelul întregii țări, Guvernul a aprobat un proiect de lege care permite polițistului să acționeze imediat, în virtutea unui ordin de protecție provizoriu, pe care-l poate emite pe loc. Documentul este valabil 5 zile, cu posibilitatea de prelungire, până ce instanța eliberează un ordin de protecție.

Prin actuala reglementare, polițistul va avea dreptul și obligația să se deplaseze la domiciliul victimei, să intre în domiciliu, chiar și cu forța, și să emită un OPP prin care să înlăture de îndată agresorul, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate”, se precizeză în comunicatul Guvernului României. ”OPP va fi emis în baza unei Fișe de risc, prin care polițistul va stabili gradul de risc în baza evaluării de la fața locului. Dacă riscul pentru victimă este crescut sau foarte crescut, polițistul va emite un OPP, prin care pot fi dispuse următoarele măsuri pentru agresor: evacuarea din domiciliu cu interdicția de a reveni pe toată durata valabilității OPP; stabilirea unei distanțe minime de apropiere de victimă (de domiciliu, de locul de muncă, de școală, după caz); confiscarea cheilor, a armelor”.

Legea mai stabilește ca agresorul să poarte brățară electronică, pentru a putea fi monitorizat permanent, însă asemenea dispozitive nu există încă în județul Neamț, deși există zeci de persoane aflate sub control judiciar sau în stare de arest la domiciliu, care ar trebui supravegheate cu ajutorul brățărilor.

Potrivit statisticilor oficiale, în anul 2016, în întreaga țară au fost 36.664 de victime ale violenței în familie și 191 de decese, iar în 2017 – 20.617 victime și 84 de decese. De asemenea, în 2016, au fost emise 2.574 de ordine din protecție, din care 743 au fost încălcate, iar în 2017 instanțele au emis peste 3.000 de ordine de protecție, din care 1.011 au fost încălcate. ”Pentru activitatea noastră contează foarte mult că există posibilitatea de a emite acel ordin provizoriu și de a îndepărta imediat agresorul din locuință”, a declarat comisarul șef Paul Tablan, șeful Poliției Neamț. ”Singura problemă este că legea nu precizează ce facem cu el, că, dacă sunt -20 de grade afară, nu poți să-l lași pe stradă”. (C.M.)

 

Articolul precedentNoapte grea pentru drumari: Probleme din cauza camioanelor nepregătite pentru iarnă
Articolul următorFost subprefect de Neamț – director tehnic la Apa Serv
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.