0:00

Nu era nevoie de o nouă confirmare că preşedintele Băsescu vede cursa prezidenţială din acest an ca pe o întrecere între Elena Udrea şi „restul” aspiranţilor. Disponibilitatea, urmată de apucătura de a sacrifica ţara şi neamul pe altarul favoritei se simte din respiraţie, din hăhăială. Udrea, jenant zugrăvită cu insistenţă ca monument de cinste şi corectitudine, ridică tupeul şi minciuna pe culmi intolerabile. E în deplin acord cu programul implementat de matrozul care ne-a mâncat aproape 10 ani de viaţă.

Să presupunem că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit pe informaţii externe moderne. Vorbim despre serviciul înfiinţat în februarie 1990, nu de predecesorul comunist care, omeneşte fie vorba, n-a fost o pepinieră de tolomaci ai Securităţii. Prestaţia denunţată de Băsescu e fixată pe 1997-2001. Foarte tare! Pe 31 iulie 1997, din fruntea SIE a fost debarcat Ioan Talpeş. Personaj dubios, în funcţie din aprilie 1992 ca succesor al controversatului Mihai Caraman, guralivul istoric cu antene moarte la Piatra Neamţ datorează o traistă de spovedanii privind activităţile desfăşurate pe lângă securitatea şi siguranţa naţională a României. Urmaşul său, Cătălin Harnagea, are trecut în CV că s-a ocupat de spioni până pe 31 decembrie 2000. Ca invenţie îndoielnică scoasă la tejghea din bucătăria de specialişti promovată de CDR şi fostul preşedinte Emil Constantinescu, are şi el traista proprie de dureri şi trădări. Cunoscătorii şi profesioniştii nu ezită să afirme că nu doar locul lui Harnagea e într-o destinaţie ferită accesului public. (Ca şuetist cu aere fără aer, l-a întrecut „cu glorie” Claudiu Săftoiu, altă dramă naţională implementată de Băsescu.) După februarie 2001, timp de peste cinci ani, SIE l-a avut la butoanele politice pe Gheorghe Fulga. Mare sociolog şi politruc, mare pe statul de plată al administraţiei prezidenţiale Iliescu, consilier cu greutate în crima cu Banca Română de Scont a romaşcanului SOV, Fulga e altă piesă din inventarul 1997-2001. Politic vorbim, politic reţinem.

Dacă Serviciul de Informaţii Externe – nu personajele deloc pomenite anterior – l-a racolat şi folosit pe Victor Ponta, înseamnă că a avut pe cine. Pe bune, între a fi ofiţer SIE şi șmecher cu flota naţională e o difrenţă ca între un creştin şi un păgân. Asta nu e ghiduşie politică. Dureros pentru haita mobilizată în disperare de la Cotroceni e să accepte un serviciu în slujba României. Urlă băsiştii ca din gură de şarpe că preşedintele trebuie să ştie oficial secretele cele grele. Pardon, nu-i aşa. Până şi preşedintele SUA nu are acces la toate secretele. Vai, vai, dacă Ponta dezvoltă subiectul, câştigă ce nu spera. Băsescu e gata pus la zid, cu toată gaşca lui. În anumiţi termeni oficiali trebuie să sară cineva să confirme excluderea din istorie. „Cineva” conţine o notă de dramatism, pe ideea că „acoperitul” Ponta nu face decât să amâne un pic reglarea finală de conturi. La subsol, la total, încă se insinuează Udrea. Ponta o poate spulbera, cu tot cu povestea SIE, cu tot cu Băsescu. Dacă vrea, dacă ţine să fie preşedinte.

Viorel COSMA

Articolul precedentNemţeni speriaţi de diavolul din cardul de sănătate
Articolul următorHopa! Adeziuni fără voie

1 COMENTARIU

  1. Mai e o luna, Basescu va pleca, el stie unde!…Se va schimba „garda”.Oamenii vor uita si de acesti zece ani. Se va trece din nou la acomodarea si cu noua garda. Apoi prostimea ( adica noi romanii, exceptand CLANUL), vor incepe sa regrete din nou, ceia ce si-au ales, cum ca ‘actualul’ presedinte este cel mai nenorocit de dupa revolutie asa cum il regreta acum pe Ciausescu, si Isi vor zice; „ce bine era cand era rau”. Binenteles ca nu de Bun trai! Si uite asa, o reluam la fel ca de prin anii 1990. Va mai amintiti? Atentie pentru unii; NU mai avem timp sa mai prindem zile bune… Sa încercam acum!!!

Comentariile sunt închise.