0:00

Izvor nesecat de evaziune fiscală și de bani cash pentru potentații zonei, piețele din municipiul reședință de județ sunt și o permanentă sursă de infecții, mizerie și promiscuitate. În marea lor majoritate, crâșmele au fost obținute pe bază de servicii oferite către mai-marii zilei, atât în campanii electorale, cât și în perioada dintre acestea. Dacă ai curajul să intri într-una dintre ele, indiferent că este din Precista, Dărmănești, Mărăței sau chiar Piața Centrală, peisajul și fauna sunt asemănătoare. Dacă ești și mai curajos și încerci să intri într-un grup social, ai surprize și mai mari. În sensul că, în Precista, Mărăței sau Dărmănești nu ai unde, decât dacă intri în grupul social al pieței. Cum a fost posibil ca aceste focare de infecție să funcționeze de ani buni, fără să fie deranjate de nimeni de la Direcția de Sănătate Publică sau de la Direcția Sanitar-Veterinară? Ca să nu mai vorbim că proprietarii, cei de la Urban, sunt în subordinea Primăriei Piatra Neamț, care, cel puțin la nivel teoretic, ar trebui să aibă grijă cui închiriează, pentru ce și dacă chiriașii respectă legea.

Piețele din Piatra Neamț / Protecție pentru mafia barurilor?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Urban nu miroase gura nimănui

Am încercat să aflam punctul de vedere al conducerii de la Urban cu privire la focarele de infecție din piețele orașului. Omul care conduce societatea din postura de inginer șef, calitatea de consilier local împiedicându-l să fie director și în acte – o găselniță şmecherească de fentare a legii și de prostire a celor care se lasă prostiți, inginerul Niculai Timaru ne-a declarat că există contracte și că în contracte sunt prevăzute toate lucrurile. Când l-am întrebat despre WC-uri, l-a chemat pe inginerul Bândilă, prevăzător, care s-a spălat și a spălat și societate pe mâini: ”Noi am scos spațiile la licitație. Chiriașii trebuiau să obțină toate avizele pentru funcționare”. În privința budelor, disponibilitatea societății a fost totală: clienții barurilor puteau folosi WC-urile reunite ale piețelor. Pe această logică, lângă un chioșc unde se vindea carne putea veni cineva să îmbutelieze acid sulfuric. După care inginerul șef cu putere de decizie de la Urban ne-a asigurat că, de acum încolo, se vor schimba lucrurile și cei care vor baruri trebuie să-și facă propriile lor grupuri sociale.

Piețele din Piatra Neamț / Protecție pentru mafia barurilor?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Directorul Morenciu știe legea

Șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț, doctorul Dan Dorin Morenciu ne-a demonstrat câtă diferență este între știință și faptă. ”Conform normelor legale, fiecare unitate de acest fel trebuie să aibă grup social atât pentru personal, cât și pentru clienți”, ne-a spus domnia sa, amintind că, pentru cei care nu respectă legea, există amenzi usturătoare. Care, probabil, s-au dat cu nemiluita barurilor din piață, din moment ce acestea au funcționat în ciuda DSP-ului cu multă nonșalanță. Câte controale au fost făcute și dacă barurile cu pricina au fost autorizate cumva de instituția condusă de domnul Morenciu vom încerca să aflăm ”de la specialiștii instituției”, ca să-l cităm pe același director.

Piețele din Piatra Neamț / Protecție pentru mafia barurilor?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Și DSVSA știe perfect legea

Am cerut date de la o altă instituție care are grijă de asigurarea unui cadru sănătos de viață, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. După telefonul obligatoriu la directorul Ulea, am fost îndrumați spre dna. inginer Grecu. Cu multă amabilitatea și deschidere, aceasta ne-a lămurit cum stau lucrurile din punct de vedere teoretic. Cine vrea să deschidă o astfel de activitate trebuie să obțină un document de înregistrare sanitar-veterinară. Pentru asta, face o cerere tip, vine cu certificatul constatator și o schiță a spațiului. Urmează, mare atenție!, constatarea de la fața locului, se plătește tariful de 345 de lei, și dacă există condițiile, se dă hârtia necesară. Am întrebat de grupuri sociale și alimentarea cu apă. ”Evident că trebuie să existe grupuri sociale pentru personal și clienți, trebuie să existe un circuit, paviment și multe alte lucruri prevăzute în lege”. După ce ne-am lămurit cum e cu teoria, ne întrebăm dacă la speluncile cu pricina s-au dat respectivele documente care să le dea voie să desfășoare activitatea de alimentație publică. Și în acest caz vom cere numărul de controale efectuate, dacă s-au dat amenzi și dacă s-au eliberat documente de funcționare.

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentPăcănele, păcăneli, păcălici
Articolul următorInstituțiile publice din Neamț angajează

4 COMENTARII

  1. Daca legislatia de functionare a barurilor s-ar aplica asa cum se spune ca la carte, cu siguranta in municipiul nostru si in judet ar trebui sa mai functioneze doar cateva baruri! Cate bodegi sunt in orasul nostru si se intituleaza bar?! Cate asazise baruri au numai un wc si ala rapanos si imputit?! Sunt baruri stil bodegi cu nemiluita, insa, patronul x sau y are protectia celor care ar trebui sa aplice legislatia in vigoare!! Despre controale si amenzi, ULEA si MORENCIU ar trebui sa mearga prin gradinite sa adoarma copiii cu astfel de minciuni!!

  2. DE CRASMELE DIN STATIA DE AUTOBUZ DE PE STR. 1 DEC. 1918 TIC TAC UNDE SE VAND NON STOP BAUTURI ALCOOLICE CARE SE CONSUMA DIRECT IN STRADA FIINDCA NU SUNT AMENAJATE IN ACEST SCOP ,TIGARI LA BUCATA SI CAFEA LA PAHAR ELEVILOR DE LA SCOALA NR 5 DIMINEATA INCEPAND CU ORA 07,30 SI LA PRANZ ,SI VARA TIGANII BEAU SI FAC SCANDAL IN STATIE PANA DIMINEATA DUPA CARE SE DUC LA ODIHNA IAR SEARA REPETA PROGRAMUL FARA A FI DERANJATI DE CEI CARE AU ACEASTA SARCINA SI SUN SI PLATITI .

Comentariile sunt închise.