0:00

Pictorul Varahil Moraru – 100 de ani de la naştere, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la naşterea celui care a fost un pictor important dar şi un slujitor al bisericii, părintele Teodor Varahil Moraru.

Născut la Neagra Şarului, la 25 februarie 1913 şi rămas orfan de ambii părinţi, este crescut de o rudă. Cursurile primare le începe în satul natal şi le termină la şcoala din Schit, Ceahlău, iar cele secundare la Liceul “Petru Rareş”. În 1936 primeşte numele de Varahil, fiind călugărit la Mănăstirea Durău, unde devine ulterior şi arhimandrit. În această  perioadă, aflat în primii ani de călugărie, se alătură grupului de studenţi ieşeni condus de pictorul Nicolae Tonitza, aduşi să picteze biserica mănăstirii. În toamna anului 1938 se înscrie la Academia de arte frumoase din Iaşi, având şansa să îi aibă profesori pe Corneliu Baba şi Honoriu Creţulescu (cel din urmă, nemţean de origine, născut la Români). Debutează la Salonul Oficial al Moldovei în anul 1943 şi este încununat cu premiul Academiei de arte frumoase in Iaşi. Este profesor la Seminarul teologic de la Mănăstirea Neamţ trei ani (1951-1954), timp în care urmează şi un curs în domeniul restaurărilor. Teodor Varahil Moraru a pictat bisericile din Dubăsari (azi, Republica Moldova), Pipirig, Agapia Veche, Plopu (Bacău), Gârcina, Grozăveşti (Hangu), “Sfântu Gheorghe” din Piatra Neamţ, catedralele din Bacău şi Iaşi (catedrala Mitropoliei) şi altele. Are, de-a lungul timpului, numeroase expoziţii personale dar şi prezenţe expoziţionale în ţară şi Piatra Neamţ, cea mai importantă fiind restrospectiva din anul 1993 de la Muzeul de artă. Pictorul a desfăşurat şi o activitate literară intensă (debutează cu poezia “Cocorii” în ziarul “Ceahlăul” din 25 octombrie 1969) participând activ la cenaclurile literare din Piatra Neamţ, dar şi ca publicist în presa vremii. Scrierile sale au fost adunate într-un volum în anul 1995 şi publicate de Editura Panteon (director, Daniel Corbu), sub titlul “Ecouri şi umbre în zări de lumină”. Moare în Piatra Neamţ în anul 1999, la 16 iunie. Casa din Piatra Neamţ, care i-a aparţinut, este pe lista monumentelor de patrimoniu. Ea este situată pe strada Dimitrie Cantemir find unică prin fresca exterioară ce împodobeşte toate laturile casei, evocând momente din istoria ţării şi creaţii fundamentale ale literaturii populare.

Comisia de cultură a Consiliului local Piatra Neamţ ar trebui să ia iniţiativa de a acorda numele pictorului măcar unei străzi din Piatra Neamţ.

Articolul precedentEveniment editorial – Radu Florescu: “Poeme oculte”
Articolul următorGrigore Caraza a lansat o nouă ediţie a cărţii sale: “De foame, toată noaptea am mâncat din Ceahlăul de mămăligă”