0:00

Juniorul de 15 ani Marian Drăghiceanu, descoperit, pregătit și antrenat de Florin Axinia și, mai apoi, promovat la naționala de tineret a României U16, dar și în lotul de seniori al Ceahlăului, a fost desemnat fotbalistul anului 2014 în Neamț și va fi premiat de Direcţia de Tineret şi Sport, luni, 22 decembrie, în cadrul Galei Sportivilor, care se va desfășura de la ora 13.30 în sala mare a Consiliului Județean. Toader Șteț, coordonatorul Centrului de copii și juniori, îl consideră cel mai bun produs al școlii nemțene de fotbal, după Andrei Marc, actualul căpitan al Ceahlăului.

Performer la 15 ani MARIAN DRĂGHICEANU – fotbalistul anului 2014, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Cel mai bun junior” al României, la 12 și 13 ani

”Puștiul minune” al fobalului nemțean, convocat la naționala României U15, desemnat cel mai bun junior al ţării la 12 şi la 13 ani, fiind premiat de FRF și DTS Neamț doi ani la rând, a susținut proba de aptitudini, necesară înaintea admiterii în clasa a IX-a, pe care a trecut-o cu nota 10, în vara acestui an. A debutat la Ceahlăul II în sezonul trecut, sub comanda lui Ovidiu Marc, unde a jucat o repriză întreagă și a marcat un gol în partida câștigată cu 5-1 în fața formației Aerostar Bacău. Drăghiceanu a mai ieșit în evidență în acel joc și cu un ”assist” la golul reușit de Ungureanu. Gheorghe Chivorchian, fostul manager al Ceahlăului, i-a prezis un viitor strălucit și a spus despre el că va deveni mai bun ca Messi, dacă va munci. Drăghiceanu a fost cooptat de Florin Marin în lotul lărgit al Ceahlăului, după plecarea lui Lucas Garcia în Mexic. Gheorghe Hagi l-a remarcat și insistă de doi ani pentru transferul lui Drăghiceanu la Academia de fotbal care îi poartă numele, dar ”briliantul” descoperit de Florin Axinia a refuzat să plece, preferând acum să se pregătească sub comanda lui Florin Marin.

Dorit de academia lui Hagi

Marian Drăghiceanu este dorit insistent de Gică Hagi la Academia lui de fotbal, dar acesta nici nu vrea să audă de o eventual plecare din Piatra Neamț. ”Da, ne interesează copilul născut în 1999 pe care îl are Ceahlăul, dar nu ni-l dă Pinalti. Este, într-adevăr, foarte bun”, a recunoscut Zoltan Iaşko, directorul general al Academiei şi mâna dreapta a lui Gică Hagi, dar este greu de crezut că jucătorul va pleca de la Piatra Neamţ, mai ales că cei din conducerea administrativă a Ceahlăului au o părere extraordinară despre el. Gheorghe Hagi îl monitorizează, întreabă de el, cu fiecare ocazie, în speranța că-l va putea coopta în Academia de fotbal. Hagi l-a premiat pe Marian Drăghiceanu, în 2013, cu titlul de cel mai valoros junior al Moldovei, apoi a încercat din nou să găsească o modalitate de transfer la academia de fotbal care-I poartă numele. Oficialii Ceahlăului au reacţionat imediat: l-au coptat în lotul Ceahlăului pentru a-i putea face contract la vârsta de 15 ani și pentru a nu-l lăsa să plece gratis. De cum s-a aflat despre talentul lui Marian, oficialii Ceahlăului s-au preocupat să nu-i lipsească nimic, cazându-l la hotelul clubului.

Datorită crizei financiare prin care trece, Ceahlăul Piatra Neamț a devenit liderul Ligii I la capitolul creșterii și promovării copiilor și juniorilor, capitol important în dezvoltarea unui club de fotbal, conform unui studiu realizat de CIES. Centrul Internațional de Studii Sportive (CIES) este un centru independent de studiu care a luat ființă în 1995, în urma unei colaborări între FIFA, Universitatea din Neuchatel și autoritățile din orașul și provincia Neuchatel (Elveția), localitate unde își are, de altfel, sediul. Studiul a fost realizat luând în calcul cele mai bune 31 de ligi de sub egida UEFA. ”Vecinele” de clasament ale formației pietrene sunt cluburi titrate, precum Barcelona, Arsenal, Atalanta, CSKA Moscova, Olympique Lyon sau Feyenoord.

Performer la 15 ani MARIAN DRĂGHICEANU – fotbalistul anului 2014, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ceahlăul e lider la promovat juniori

Oficial, România este undeva la coada clasamentului unui studiu efectuat asupra jucătorilor crescuți în propriile pepiniere ale cluburilor. Studiul este realizat de Centrul Internațional de Studii Sportive (CIES) pentru anul 2013. Liga I ocupă locul al 27-lea din 31 posibile, în ierarhia elvețienilor. Conform studiului CIES, doar 12,9% dintre jucătorii celor 18 cluburi din primul eșalon autohton au făcut junioratul tot la grupări din Liga I. Liderul României la acest capitol este Ceahlăul Piatra Neamț, dar situația financiară deosebit de grea a făcut clubul să renunțe la jucătorii cu contracte mari și să promoveze tineri. 37,5% din jucătorii grupării de sub Pietricica sunt crescuți în cadrul clubului, capitol la care nemțenii depășesc cluburi precum Arsenal, Sporting Lisabona sau CSKA Moscova, echipele cu cel mai mare procent de jucători proprii în Anglia,Portugalia sau Rusia. Trebuie spus că specialiștii de la CIES îi socotește jucători crescuți de club pe fotbaliștii care au jucat cel puțin 3 sezoane în structurile echipei, când aveau între 15 și 21 de ani. În acest top, România este chiar după Anglia, iar în spate le are pe Portugalia, Rusia, Turcia și Italia. Liga I e pe locul al doilea în ceea ce privește cea mai mare scădere (din 2009 încoace) a numărului de jucători crescuți de cluburi, cu -7% ,după Slovenia (-14,8%). Procentul acestor jucători a scăzut pentru al patrulea an consecutiv la nivelul întregii Europe, ajungând la un nou record negativ (21,2%). În ligile mai puțin competitive, procentul (27,0%) este mai mare decât în campionatele tari (16,5%).

Echipa europeană cu cei mai mulți jucători crescuți de club în componența primei formații este Szombathelyi Haladas (Ungaria), cu 85,7%. Ceahlăul face ca România să fie pe locul 24 în cele 31 de țări studiate de CIES. Mai slabe ar fi Germania, Anglia, Italia, Portugalia, Rusia, Turcia și Norvegia.Dintre echipele din Top 5 campionate, Barcelona are cel mai mare procent (64%). Din top 5 ligi europene, doar 4 echipe din 98 au majoritatea jucătorilor din echipă crescuți de club: 3 din acestea sunt din Spania (Barcelona, Bilbao, Sociedad).

Pleiadă de tineri crescuți la Piatra Neamț

Conform CIES, jucători crescuti de club sunt aceia care au jucat cel puțin 3 sezoane în structurile echipei, când aveau vârsta cuprinsă între 15 și 21 de ani. Nume care fac din Ceahlăul liderul acestui capitol în Liga I sunt Marc, Ichim, Achim, Chitoșcă, Popadiuc, Barna, Tăbăcariu, sau Ștefănescu, Mateciuc sau Robert Căruță. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu acești tineri, în cazul în care clubul de fotbal Ceahlăul va intra în insolvență.

 Mihai STOIAN

Articolul precedentCu fanfară și fripturi, S-a deschis TÂRGUL DE CRĂCIUN la PIAȚA CENTRALĂ
Articolul următorLuni, la Piatra Neamţ, Va fi lansat LAIKA, romanul Revoluţiei Române