izotec

Lucrătorii din Penitenciarul Bacău (locul în care ajung majoritatea nemțenilor condamnați la închisoare) s-au hotărât să recurgă la mitinguri și la acțiuni de protest, în încercarea de a-și obține drepturile. Ei susțin că, în maxim 10 zile, activitatea va fi blocată, în condițiile deficienței de personal și ale refuzului de a munci peste program.

”Până pe 8 august, când sunt programate negocierile dintre Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare și ministrul Justiției, vom menține toate formele de protest, inclusiv mitinguri în Capitală”, a declarat Florin Marius Sima, președintele filialei Bacău a Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare.”Am ajuns să muncim câte 200-210 ore lunar, în loc de 180 cât ar fi normal și ne-am săturat să lăsăm de la noi tot timpul. Nu se va ajunge, în niciun caz, să rămână deținuții nepăziți, pentru că avem niște atribuții legale clare în acest sens, dar nici nu mai putem continua în acest fel. Angajările sunt blocate și, chiar dacă s-ar angaja oameni noi, timp de un an de zile trebuie să se specializeze, deci oricum nu-i putem folosi”.

Angajații din Penitenciarul Bacău cer majorarea salariilor cu 15%, renunțarea la modificarea Legii nr 223/2015 privind pensiile militare de stat, deblocarea și finanțarea posturilor vacante din sistemul penitenciar astfel încât să se asigure un minim de 14.000 de posturi ocupate la finalul anului 2017, modificarea actelor normative care stabilesc numărul total de posturi prevăzute (nu finanțate) pentru sistemul penitenciar de la 15.000 la 20.000 și reorganizarea urgentă a unităților din sistemul penitenciar, inclusiv construirea de noi imobile.

Florin Marius Sima a spus că decizia sindicatului de a stopa protestele depinde în totalitatea de atitudinea ministrului Justiției și de disponibilitatea lui de a înțelege că sistemul penitenciar , ajuns într-un punct critic, are nevoie de o reformare reală și urgentă.

C.M.

ub
pietricica turism