0:00

Palatul Justiției – ”un pic prea mare pentru Piatra Neamț”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDescrierea, deloc plastică, ci cât se poate de realistă, aparține secretarului de stat în Ministerul Justiției, Alin Antochi, care a răspuns astfel unei întrebări din cadrul conferinței de presă la care a participat astăzi, 20 septembrie, pe linie de partid.

Alin Antochi a precizat că s-a luat în discuție redimensionarea Palatului de Justiție de la Piatra Neamț, redimensionare care, inițial, avea ca țintă construcția în sine – ”E un pic prea mare pentru locul acesta” -, ulterior a fost orientată pe activitate. Astfel că, în acest moment, după cum a explicat Antochi, sunt trei variante posibile: să se meargă înainte cu construcția așa cum era planul inițial (deși asta presupune costuri considerabile, pentru un număr de justițiabili care nu e atât de mare pe cât arătau estimările), să se construiască o clădire mai mică (greu, având în vedere că lucrările au început de ceva vreme) sau, a treia, să se construiască așa cum e proiectul, dar să se adune înăuntru tot ce ține de Ministerul Justiției, inclusiv Serviciul de Probațiune, Registrul Comerțului și arhiva permanentă regională, a tuturor instanțelor din Moldova.

Am insistat să nu se reducă dimensiunile, ca să nu se strice aspectul arhitectonic și am propus ca, în Palatul Justiției de la Piatra Neamț, pe 5.000 mp, să organizăm arhiva permanentă regională, care oricum trebuia construită la Iași și care este necesară, date fiind termenele foarte lungi de păstrare a documentelor și faptul că, în prezent, arhivele sunt suprapopulate. Un spațiu zonal de arhivare este necesar și, dacă se va face la Palatul Justiției din Piatra Neamț, am da eficiență mai mare spațiului și, în al doilea rând, Piatra Neamț ar fi privilegiat, lucru pe care eu, ca nemțean, mi-l doresc”, a declarat Alin Antochi.

Secretarul de stat în MJ a adăugat că, strict pe lucrare vorbind, urmează să fie predată Companiei Naționale de Investiții pentru a fi continuată. Ministerul Justiției a plătit restanțele pe care le avea și, cu toate lucrările apărute din cauza stopării șantierului atâta vreme, se menține optimismul: ”Sper ca acest obiectiv, precum și celelalte 27 de palate ale justiției, să devină operaționale în cel mai scurt timp. Rămâne micul meu regret, cu poziția acestui Palat. Eu l-aș fi văzut mai degrabă în oraș, fiindcă așa este normal pentru un Palat de Justiție, dar așa a fost discuția atunci, așa s-a pornit”, a mai spus Antochi.

Palatul Justiției de la Piatra Neamț este o investiție de aproximativ 20 de milioane de euro, din care ministerul a plătit până acum cam 10%.

Nu e exclus să apară, printre costurile ”suplimentare”, înțelegerea cu bunul vecin care este Consiliul Județean Neamț și căruia Ministerul de Justiție i-a cerut deja teren pentru amenajarea a măcar 100 de locuri de parcare. Dar discuțiile sunt încă la început, fiindcă președintele CJ, Constantin Iacoban, este foarte hotărât să obțină un profit pentru județ: ”Eu vreau acolo o parcelare (CJ Neamț are, în zonă, mai multe terenuri – n.r.), ca să scoatem și un bănuț. Hai, 100 de locuri de parcare, fie, dar să fie și bănuți care să meargă în oala asta publică”. (ZCH NEWS)

Articolul precedentŞi în Suceava se fură pădurea la metru cub
Articolul următorLIGA I: CSMS Iaşi face egal pe teren propriu şi dă vina pe… Hagi!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.