0:00

Orele de educație rutieră sunt ignorate în școli!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* „Acestea sunt obligatorii prin lege”, declară șeful Poliției Rutiere Neamț, comisarul șef Cezar Asandei

Deși au trecut mai bine de 10 ani de la apariția Ordonanței 195/2002, care obligă conducerea școlilor să organizeze, în rândul claselor primare și gimnaziale, o oră de educație rutieră pe săptămână, sunt foarte puține instituții de învățământ care respectă această prevedere.

„Deși această ordonanță, care are caracter imperativ, este intrată în vigoare din 2003, nu s-a pus nici până astăzi în aplicare”, spune șeful Poliției Rutiere, comisarul șef Cezar Asandei, care adaugă „Nici în acest moment, în programa școlară nu este prevăzută acea oră de educație rutieră, deși în lege este menționată ca atribuție expresă a Ministerului Educației și Cercetării. Educația rutieră se face în mod sporadic de către cadrele didactice, mai ales în timpul orelor de dirigenție, iar majoritatea activităților în domeniu se fac de către polițiști cu ocazia deplasărilor în școli”.

Șeful Serviciului rutier spune că au existat mai multe solicitări din partea Ministerului de Interne, în special de la compartimentul rutier, către Ministerul Educației, însă acestea nu au primit niciun răspuns. „Acea oră de educație rutieră trebuie inclusă în programa școlară, este nevoie de un profesor specializat și pregătit pentru asemenea activități. Cred că în întreg județul Neamț sunt cel mult 10 școli unde am văzut că se ia o inițiativă în acest sens. Sunt cadre didactice care se ocupă de educația rutieră a copiilor, oameni care ne solicită să-i sprijinim cu materiale, sau chiar să ne deplasăm în școala respectivă”.

Șeful Poliției Rutiere Neamț spune că legea ar trebui respectată, dar recunoaște că această decizie trebuie luată de la nivel central, nu doar local. Acest lucru este confirmat de conducerea ISJ Neamț care afirmă că orele de educație rutieră rămân la stadiul de opționale. „Nu au fost prinse în planul cadru de școlarizare de la gimnaziu. Orele de educație rutieră sunt prinse în opționale și mai pot fi făcute la orele de dirigenție, dar nu sunt trecute în programa școlară ca fiind obligatorii”, a precizat prof. Elena Laiu, inspector școlar general adjunct al ISJ Neamț. (A. SÎRBU; M. TEODOROF)

Articolul precedentGirov: La un pas de alegeri anticipate
Articolul următorAsistenţa socială, instrument de convins electoratul?