0:00

OPC Neamţ: Amenzi de 17.600 lei la unităţi de alimentaţie publică, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În iulie 2014, inspectorii de la OPC Neamţ au efectuat 22 acţiuni de control în unităţile de alimentaţie publică (unităţi fast-food, restaurante auto-servire, bufete tip expres, pizzerii, snack-baruri, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării, cofetării, pub-uri, etc.) atât din mediul urban, cât şi din mediul rural. S-au constatat abateri de la prevederile legale la toţi operatorii economici verificaţi. Ca urmare, s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare a 5 kg/100 lei produse alimentare. S-au aplicat  10 amenzi în valoare totală de 17.600 lei şi s-a acordat 16 avertismente.

„În ce priveşte dotarea saloanelor de consumaţie şi bucătării – nu s-au constatat abateri de la prevederile legale. Acestea sunt compartimentate corespunzător, au în dotare utilaje, mobilier tehnologic, aparatură de control şi ustensile, dispozitive necesare activităţii din bucătărie, sunt conectate la instalaţii de apă curentă caldă şi rece, de iluminat şi a celor sanitare, iar desfăşurarea fluxului într-un singur sens cu evitarea încrucişării fazelor insalubre cu cele salubre este asigurat. La un singur operator economic din cei verificaţi (cu activitate de fast-food) cântarul din dotare nu era verificat metrologic.

Cu privire la asigurarea calităţii alimentelor şi a băuturilor servite consumatorilor, în două situaţii s-a constatat: bar în care se comercializa bere URSUS la doze de 500 ml cu data durabilităţii minimale depăşită de 2 zile; restaurant – care nu avea afişate graficele de urmărire a temperaturii de depozitare pe spaţiile frigorifice.

Referitor la informarea consumatorilor, s-au evidenţiat următoarele: lista menu nu informează consumatorul asupra cantităţii nete/unitatea de măsură pentru produsele oferite, garnituri, salate, deserturi, cocteiluri; nu sunt afişate la loc vizibil preţurile/unitatea de volum pentru băuturi; listele menu nu oferă informaţii privind ingredientele alergene; la una dintre unităţile verificate au fost identificate produse cu data durabilităţii minimale depăşită de două zile. A fost identificată o unitate de alimentaţie publică care păstra în camera frigorifică produsul carne tocată congelată fără elemente de identificare”, a declarat comisarul şef adjunct al OPC Neamţ, Gelu Moldovanu. (Z.C.H.)

Articolul precedentAbsolvenții de gimnaziu nu mai vor la liceu
Articolul următorConsilierii romașcani “învârt” banii din buget