0:00

ONG-urile ecologiste acuză: Păsări protejate în bătaia puştii vânătorilor!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSocietatea Ornitologică Română, primul ONG de mediu din România după Revoluția din 1989, contestă noua lege a vânătorii, în formula în care a trecut prin Parlamentul României. Facem un apel la președintele Klaus Iohannis să nu promulge o lege care va supune România unei noi proceduri de infringement din partea Comisiei Europene. În primul rând, noua lege a vânătorii încalcă dreptul la proprietate, prin excluderea proprietarilor și a asociațiilor de proprietari de terenuri de la atribuirea directă în gestiune a fondurilor cinegetice. De asemenea, proprietarii de terenuri sunt obligați să le permită vânătorilor să își amplaseze instalațiile pe terenurile lor. Mai mult, prin noua lege sunt prelungite perioadele de vânătoare pentru 18 specii de păsări. Prevederile modificatoare se referă la prelungirea perioadelor de vânătoare pentru mai multe specii de păsări (pentru un număr de 18 specii a fost prelungită perioadă sau a fost mutată în mai devreme, în perioada de toamnă), fiind afectate gâștele, rațele, paseriformele.

Cele mai periculoase prelungiri propuse sunt pentru speciile:

Gâsca de vară — de la 20 ianuarie la 15 februarie

Gârlița mare — de la 20 ianuarie la 15 februarie

Sitarul de pădure — de la 28 februarie la 15 martie

Sturzul de vâsc — de la 31 ianuarie la 28 februarie

Sturzul cântător — de la 31 ianuarie la 28 februarie

În comparație, în Bulgaria, țară vecină cu care putem spune că împărțim capitalul natural avifaunistic în zonele de graniță, o mare parte din speciile care se vânează în România acolo sunt protejate, iar la majoritatea celorlalte specii care se vânează în Bulgaria, vânătoarea este permisă numai până la sfârșitul lunii ianuarie.

Gâsca de vară — nu se vânează

Gârlița mare — vânătoarea este permisă până la 31 ianuarie

Sitarul de pădure — vânătoarea este permisă până la 28 februarie

Sturzul de vâsc — nu se vânează

Sturzul cântător — nu se vânează

Gâsca de semănătura — nu se vânează

Nu în ultimul rând, autoritățile ne readuc în situația în care România a fost implicată într-un proces de infringement pentru permiterea vânătorii în timpul perioadei de reproducere a speciilor, proces care a fost evitat în 2010 prin aprobarea OUG nr. 102/ 2010. Atunci, perioadele de vânătoare care au făcut obiectul procesului de infringement au fost modificate în forma în care sunt în vigoare în prezent. Acest fapt este menționat în preambulul OUG nr. 102/2010.

Mai mult, noua lege a vânătorii face din România un paradis al vânătorilor străini, care decimează specii precum ciocârliile. Această pasăre cântătoare nu a făcut niciodată obiectul interesului vânătorilor români. În schimb, este o delicatesă pentru vânătorii străini, precum cei din Italia. Doar așa se justifică o cotă imensă de vânătoare, de peste 600.000 de exemplare anual. Așa se justifică mai multe prevederi noi din lege: vânătorii străini pot veni să vâneze fără niciun impediment, ba chiar își pot lua trofeele cu ei peste granițe. În aceste condiții, este subminată fauna României, iar țara noastră va deveni un paradis pentru cei care nu pot vâna sau care au exterminat anumite specii în țările lor.

Pentru a împiedica toate aceste lucruri, Coaliția Natura 2000, din care face parte și Societatea Ornitologică Română, i-a adresat președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă prin care îi cere, motivat, să nu promulge noua lege a vânătorii. (Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare SOR)

Articolul precedentBACĂU: Propuneri de cercetare penală pentru angajatori
Articolul următorNEAMŢ: TBC-ul, inamicul public nr. 1
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.