0:00

Obosiți de stat degeaba: Parlamentarii intră în vacanță, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• potrivit unei analize a activității celor două Camere, deputații și senatorii au muncit maximum o lună și jumătate din șase

Aleșii poporului intră cu mintea și trupul odihnite în vacanţa parlamentară. Din cele șase luni de mandat, începute în decembrie anul trecut, ei au muncit doar o lună şi jumătate, ceea ce arată că, în medie, deputații și senatorii au mers la serviciu câte două zile pe săptămână. Cifrele sunt, evident, medii artimetice, general, dar nu în totalitate valabile. Există și parlamentari care au muncit, și la Casa Poporului, și în colegiul poporului care i-a ales, după cum, ca-n orice pădure, există și uscături care n-au făcut nici măcar act de prezență la Parlament, rezumându-se să cheltuiască forfetara și să deguste traiul la hotel de București. Cum însă 99% din parlamentari îi fac de râs pe ceilalți, vă prezentăm o analiză a randamentului parlamentar în prima sesiune, dar și costurile pe cap de ales, așa cum a fost ea realizată de reporterii DigiTv, pe baza surselor oficiale. Din cele 113 zile lucrătoare scruse de la mijlocul lui decembrie, deputaţii au bifat 48 de zile, iar senatorii doar 45. În decembrie, luna cadourilor, parlamentarii au primit în dar numai trei zile de muncă. În ianuarie, lună de vacanţă parlamentară, au fost totuşi două zile la serviciu. Din februarie, aleşii au început să vină mai des la Parlament, dar media lunară a fost tot de 7-8 zile lucrate.

În acest timp, din bugetul statului s-au pompat fonduri uriaşe pentru cazarea, indemnizaţiile, transportul şi sumele forfetare ale parlamentarilor. Lunar, cazarea deputaţilor a costat pe la un milion şi jumătate de lei, transportul – peste 600 de mii de lei, indemnizaţiile – aproape două milioane de lei, iar suma forfetară – peste patru milioane de lei.

Şi în cazul senatorilor sumele sunt consistente. Pentru cazarea lor, bugetul de stat a plătit 800 de mii de lei, pentru transport peste 600 de mii de lei, iar pentru sumele forfetare aproximativ două milioane de lei.

Săptămâna aceasta, parlamentarii ar trebui să dezbată mai multe legi restante, însă intră în vacanţă. De data aceasta oficială, nu doar adjudecată. În plus, legile, deși restante, nu au intrat în discuție la comisiile de specialitate, deci nu pot intra în plen.

Ultima săptămână de lucru începe cu o zi liberă. Azi sunt Sânzienele, deci stau acasă. Este o ședință de plen programată pentru marți, dar, pe vremurile astea – când nu-i caniculă, e vijelie și invers – sunt mici șansele ca plenul să mai discute aplecat pe legea intabulării gratuite, bunăoară, care a stârnit un scandal imens la Senat, atunci când a fost dezbătută (PNL a votat pentru, PSD împotrivă), pe legea privind grațierile colective sau pe statutul parlamentarilor, declarat neconstituțional de judecătorii Curții Constituționale, dar pe care aleșii nu-l pot relua la discuții până nu văd publicată motivarea Curții în Monitorul Oficial, deci sunt toate șansele să-l rezolve la toamnă. Senatorii au, la fel, liber luni, și plen marți și miercuri. Și în Senat sunt foarte multe legi importante; ar trebui dezbătute ordonanța privind impozitarea salariilor compensatorii cu 85%, act care a ajuns la comisia de buget a Senatului, dar i s-a pus sare pe coadă, că nu a lucrat comisia. În plus, știm deja că proiectul de revizuire a Constituției a rămas pentru la toamnă, ca să nu se mai încarce lista parlamentarilor în sezonul estival. (Z.C.H.)

* Cât muncesc aleşii

Decembrie – Iunie

deputaţii – 48 zile

senatorii – 45 zile

(sursa: cdep.ro, senat.ro)

* Cât ne costă deputaţii într-o lună

Cazare: 1.550.000 lei

Transport: 640.000 lei

Indemnizaţii: 1.969.745 lei

Suma forfetară: 409 X 10.000 lei = 4.090.000 lei

 

Total: aproximativ 8.300.000 lei

(sursa: Camera Deputaţilor)

 

* Cât ne costă senatorii într-o lună

Cazare: 800.000 lei

Indemnizaţii: 847.000 lei

Transport: 630.000 lei

Suma forfetară 174 X 10.000 lei = 1.740.000 lei

 

Total: aproximativ 4 milioane de lei

(sursa: Senatul României)

Articolul precedentSărbătoarea Rusaliilor – hram la biserica de la Gară
Articolul următorComuna Borca lovită de ploi din nou