0:00

Teatrul Tineretului participă cu spectacolul „O…ladă”, miercuri, 26 noiembrie 2014, la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Clasic, organizat de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, în perioada 21-30 noiembrie 2014. Festivalul este cea mai longevivă manifestare de acest gen din partea de vest a țării. Prima ediție, în 1995, a avut loc la inițiativa directorului de atunci al teatrului arădean, Ovidiu Cornea, și a lui Alexa Visarion – reper al spațiului teatral și cinematografic de la noi. Fiind în cautarea unei modalități prin care să reapropie publicul de teatru, în acei ani postdecembriști, de confuzie a valorilor, cei doi au ajuns la concluzia că un festival care să promoveze spectacole mari, pe texte clasice, cu valoarea confirmată de trecerea timpulu, este cea mai bună opțiune. Ediția din acest an aduce și un imn al festivalului, care a fost lansat sub forma unui flash mob, petrecut într-unul din mall-urile arădene. Performarea lui a implicat peste 50 de muzicieni (cor și orchestră). Piesa „Because I Want” poartă semnătura compozitorului Cari Tibor, premiat în 2013 cu premiul special UNITER pentru muzică de teatru. La realizarea imnului au contribuit muzicieni din orchestra Filarmonicii de Stat Arad, din ansamblul „Percutissimo” şi corul „Emil Monţia”.

Poveștile lui Creangă, repovestite de Alexandru Dabija și echipa TT, își vor dezvălui ineditul alături de spectacole pe texte de Shakespeare, Molière, Cehov, Gogol, Brecht, Caragiale. O prezență constantă a festivalurilor românești și cel mai premiat regizor din ultimii zece ani, Alexandru Dabija este prezent în program cu nu mai puțin de trei creații: Titanic vals, de Tudor Mușatescu (Teatrul „Odeon” București), Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?, de Cătălin Ștefănescu, după romanul „Moromeții” de Marin Preda (Teatrul ACT București), la care se adaugă spectacolul de la Teatrul Tineretului. O… ladă se va juca la sala mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” , cu începere de la ora 19.

Precizăm că este a opta participare în festivaluri a acestui spectacol, marca TT, de la premiera care a avut loc pe 11 octombrie 2013, în cadrul Festivalului Internațional pentru Publicul Tânăr, Iași.

Nicolae SAVA

Articolul precedentProiect nemțean, premiat la Gala Națională a Societății Civile de Tineret
Articolul următorPremianţii concursului de fotografie