0:00

Nou-născut mort într-un sistem medical prematur, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* numărul scăzut al incubatoarelor pentru transportarea prematurilor, deficitul de medici din Serviciul Județean de Ambulanță și distanța mare până la Spitalul Județean Neamț au redus dramatic șansele de supraviețuire a doi bebeluși născuți prematur

Un nou-născut a murit la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, după ce s-a luptat pentru viața lui timp de mai multe ore. Potrivit Serviciului Județean de Ambulanță Neamț, joi, 19 iunie, la ora  8.16, o pacientă, în vârstă de 32 de ani, din Grinţieş, diagnosticată cu sarcină gemelară a născut prematur, la 32 de săptămâni. Din cei doi copii, până ieri, doar unul rămăsese în viață. Deși la o sarcină gemelară, o naștere prematură pune în pericol atât viața micuților, cât și viața mamei, rămân totuși niște semne de întrebare, care apar inevitabil, referitoare la promptitudinea intervenției în astfel de cazuri.

Sinuosul drum al salvării…

Drumul sinuos al salvării copiilor prematuri a fost următorul. Prin Sistemul Național Unic pentru apeluri de Urgență 112, Serviciul Județean de Ambulanță Neamț a fost informat despre caz. Dispecerul a anunțat cel mai apropiat serviciu medical de intervenție  care putea acționa. În acest caz substația Ceahlău unde nu există medic. Doar ambulanțieri și asistenți medicali. Astfel, la o naștere prematură s-a deplasat o mașină de la substația Ceahlău cu o asistentă. Asistenta a constatat că este depășită de gravitatea cazului, descoperind că femeia avea să nască gemeni. S-a cerut ajutorul celui mai apropiat medic. Medicul de la substația Bicaz. Singurul medic de acolo, care din fericire era în tură. Din păcate, acesta nu s-a putut deplasa și cu un incubator pentru transportarea prematurilor, deoarece acestea sunt doar două în tot județul (potrivit celor spuse de Mihaela Olaru, asistenta șefă a SAJ Neamț, un incubator la Piatra Neamț și unul la Roman). Așa cum au spus cei de la Serviciul de Ambualnță, medicul de la Bicaz a ajuns și asistat la nașterea celui de-al doilea bebeluș. Între timp a fost solicitat incubatorul de la Piatra Neamț. Copiii au fost urcați, fără incubator, în ambulanță și nu au avut de ce să se oprească la Bicaz pentru că spitalul de acolo a fost închis. Pe drum a ajuns în întâmpinare și ambulanța de la Piatra Neamț, în care se afla incubatorul și a preluat nou-născuții.

…până la starea gravă

Aceștia, potrivit dr. Sorana Iftimia, șefa secției Neonatologie, din cadrul SJ Neamț, erau în stare foarte gravă.  „O naștere gemelară, înainte de termen, poate crea probleme în orice colț al lumii ar apărea ea. S-a făcut tot ce era omenește posibil. Din nefericire, unul din copilași nu a rezistat”, a spus dr. Iftimia. Că s-a făcut tot ce era omenște posibil din partea cadrelor medicale nu poate nega nimeni, dar oare din punct de vedere tehnic, logistic, administrativ s-a făcut tot? La o naștere înainte de termen unde, din capul locului, se știe că apar complicații, iar lupta contra cronometru este mai mare, nu ar trebui să fie și un medic? Și un incubator? Și un spital accesibil? Toate acestea au ajuns, dar după ceasul unui sistem medical ce pare nepregătit pentru astfel de situații. Medicii de la SJ Neamț au precizat că nu se pot pronunța nici cu privire la șansele de supraviețuire ale celui de-al doilea copil.

Marian TEODOROF

Articolul precedentVoinţa Ion Creangă – SC Bacău II / Baraj pentru o promovare istorică
Articolul următorTestarea credibilității și maturității