0:00

NICIUN COPIL INVIZIBIL în 8 judeţe din Moldova, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiProiectul a fost demarat în anul 2011, cu scopul de a furniza un model demonstrativ de dezvoltare a serviciilor bazate pe comunitate în vederea creşterii impactului politicilor de protecţie socială asupra familiilor şi copiilor săraci şi excluşi din punct de vedere social. În acest scop, în 2011, au fost angajaţi asistenţi sociali în 96 de comune din opt judeţe (Bacău, Botoşani, Buzău, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea). După o scurtă perioadă de formare, asistenţii sociali, supervizaţi de Direcţia Generală Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), au identificat copiii ‘invizibili’ din cadrul comunităţii şi au mobilizat Structurile Comunitare Consultative (SCC).

În 2012, proiectul a cuprins 64 de comune. În faza pilot asistenţii sociali au desfăşurat activităţi de teren, precum evaluarea nevoilor, monitorizare, informare şi consiliere, şi au acordat servicii adecvate de asistenţă socială copiilor celor mai nevoiaşi şi familiilor acestora. În 2013 proiectul demonstrativ pentru dezvoltarea serviciilor sociale de bază la nivel comunitar a fost redenumit „Prima prioritate: niciun copil ‘invizibil’!”. În anul 2014, scopul și obiectivele proiectului au rămas într-o oarecare măsură neschimbate. Ajustările modelului demonstrativ au fost pe alocuri datorate intenţiei de a asigura sustenabilitatea intervenţiei atât la nivel local, cât şi la nivelul mai multor regiuni, respectiv la nivel naţional prin preluarea şi respectiv replicarea proiectului.

Scopul și obiectivele proiectului pentru anul 2015 rămân în mare, neschimbate. Ceea ce noua perioadă de implementare aduce ca elemente de noutate, constituie o serie de ajustări necesare determinate în primul rând de dorința de a crește eficacitatea modelului pachetului minim de servicii sociale de bază, crescând astfel potenţialul impactului direct asupra celor mai vulnerabile grupuri de copii și familiile acestora.

Pornind de la scopul inițial al proiectul de a contribui la creșterea impactului politicilor de protecție socială şi de sănătate asupra celor mai săraci și excluși social dintre copiii și familiile vulnerabile din România, în anul 2015 obiectivele operaționale sunt ajustate după cum urmează:

– Dezvoltarea capacității actorilor locali din mediul rural de a furniza servicii integrate, bazate pe comunitate, eficace și eficiente.

– Contribuţie la implementarea strategiei naționale în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului, dar şi a altor strategii sectoriale (e.g. strategia naţională de sănătate) şi la dezvoltarea/îmbunătăţirea cadrului normativ din aceste domenii, cu focus asupra eficientizării acesteia și aducerii serviciilor sociale de bază cât mai aproape de beneficiari și nevoile lor.

– Îmbunătăţirea cunoştinţelor, atitudinilor şi practicilor cu impact pe dezvoltarea şi protecţia copiilor şi adolescenţilor, cu accent pe reducerea tuturor formelor de violenţă asupra copilului în cadrul familiei şi în comunitate.

Pentru februarie – septembrie 2015, proiectul va continua derularea activităţilor în cele 32 comune în 8 județe: Bacău, Botoșani, Buzău, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, partenere în cadrul proiectului implementat în perioada 2011-2014.

La nivel județean: vor fi continuate, acolo unde este cazul, activitățile legate de identificarea și selectarea personalului comunitar. Se vor continua astfel următoarele:

– sprijinirea şi facilitarea abordării integrate în furnizarea serviciilor sociale de bază activităţilor integrate ale asistentului social împreună cu asistentul medical comunitar/mediatorul sanitar rom, şi (acolo unde există) mediatorul şcolar şi reprezentant al proiectului „Hai la şcoală!”, cât şi la nivel judeţean;

– coordonarea activităţilor din cadrul centrului de resurse pentru sprijinirea asistenților sociali comunitari și a structurilor comunitare consultative la nivelul DGASPC. Se doreşte ca în continuare centrul să fie în primul rând o modalitate de lucru și mai puțin o infrastructură (se așteaptă ca DGASPC să poată pune la dispoziția proiectului o sală pentru diverse reuniuni). Centrul va avea la dispoziție un buget care să susţină organizarea activităţilor, asigurat de proiect;

– coordonarea activităţilor de supervizare a asistenţilor medicali comunitari se realizează prin persoana desemnată de către DSP şi partenerul de implementare şi se va realiza prin instrumente şi mecanisme similare cu cele utilizate în cadrul proiectului derulat în 2014;

– elaborarea proiectelor (micro-grant-uri) în fiecare din județe va necesita implicarea supervizorilor pe mai multe paliere: diseminarea informațiilor către comunități, asistenţă tehnică pentru elaborarea proiectelor, validarea tehnică a formei finale, centralizarea proiectelor de la comunități și transmiterea lor către UNICEF, și sprijin în implementare şi monitorizare;

– susţinerea întâlnirilor trimestriale cu persoanele supervizate, dintre care cel puţin una să includă şi participare multi-disciplinară (acolo unde există, si mediatorul şcolar şi reprezentant al proiectului „Hai la şcoală!”;

– continuarea supervizării activităților de consiliere, comunicare, conștientizare și mobilizare comunitară pentru prevenirea violenței verbale împotriva copiilor de la nivel local.

La nivel județean se așteaptă ca rezultate scăderea presiunii asupra sistemului de protecția copilului prin adresarea la nivel local a problemelor și nevoilor, creșterea capacității DGASPC şi DSP de a oferi sprijin metodologic efectiv autorităților locale și îmbunătățirea cunoștințelor și modelelor de bună practică în domeniul asistenței sociale şi medicale comunitare cât și consolidarea cooperării între nivelul local și cel județean prin acțiuni de informare, convocare de ședințe de lucru și prin sprijinul pentru actorii locali.

Până pe data de 15 ianuarie 2015:
– Primarii comunelor Bahna, Boghicea, Români, Săbăoani;
– Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului;
– Instituția Prefectului Județul Neamț;
– Reprezentața UNICEF România;
Vor semna, în calitate de parteneri, un amendament la Convenția de Colaborare în cadrul proiectului ” Prima prioritate: niciun copil invizibil! „, pentru prelungirea acestuia pe o perioadă de 8 luni ( 1.02.2015 – 30.09.2015 ).

Ne așteptăm la îmbunătățirea gradului de conștientizare a cetățenilor din comunele vizate de proiect (cu potențial de extindere la nivel național) cu privire la reducerea tuturor formelor de violenţă asupra copilului, reducerea

comportamentelor ce duc la situații de risc în cazul adolescenților, dar și a drepturilor legate de accesul la servicii sociale şi medicale de bază.

Anul 2015 este anul final al proiectului în care implementarea va continua, dar se va face totodată și o evaluare finală a rezultatelor în raport cu scopul inițial, respectiv ” Creșterea impactului politicilor de protecție socială asupra celor mai săraci și excluși social dintre copiii și familiile vulnerabile „.

Articolul precedentIAȘI: Spre „bucuria” concitadinilor, Gheorghe Nichita mai vrea un mandat
Articolul următorSUCEAVA: Mii de maidanezi strânşi de pe străzile municipiului
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.