0:00

Unul din obiectivele prioritare pe agenda de lucru a managerului Spitalului Județean de Urgență Neamț, dr. Ioan Lazăr, a fost și rămâne în continuare clădirea spitalului vechi, construcție care, potrivit expertizelor ce s-au efectuat în urmă cu câțiva ani, prezintă un grad seismic ridicat.

„Chiar dacă s-ar investi bani în reconsolidarea acesteia, starea în care se află nu mai permite utilizarea clădirii ca spațiu pentru acordarea de îngrijiri medicale. În aceste condiții, se impune demolarea ei și reorganizarea structurală”, punctează managerul SJU Neamț.

Alocarea de fonduri pentru consolidarea acestei construcții, ridicată în 1935, nu ar face altceva decât să o facă pretabilă cel mult pentru activități administrative, nicidecum medicale. „Soluția cea mai eficientă este demolarea clădirii și construirea unui corp nou, cu o capacitate de 350 de paturi – spitalizare continuă”, a mai adăugat dr. Ioan Lazăr.

Dar până ca acest proiect să poată fi transpus în realitate, va mai dura ceva timp, pentru că totul depinde de bani. Și vorbim de o sumă deloc de neglijat, care se ridică la 70 de milioane de euro, fonduri care ar urma să acopere atât costurile pentru construcția propriu – zisă, cât și cheltuielile legate de dotări. Problema a fost adusă în discuție și în Consiliul Județean Neamț, instituție căreia Spitalul Județean îi este subordonat. O decizie în ceea ce privește soarta clădirii vechi a celei mai mari unități spitalicești din județ va fi luată numai după o analiză minuțioasă a tuturor factorilor implicați. (A.S.)

Articolul precedentPrimăria şi teama de inundaţii
Articolul următorFiscul şi goana după bani: case de marcat monitorizate