0:00

Nemţenii au datorii de aproape 200 de milioane de lei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Modul cum privesc nemţenii dările către Fisc rămâne o mare problemă. În continuare, contribuabilii din judeţ datorează Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ aproape 200 de milioane de lei. La capitolul colectare debite, situaţia nu e roz deloc. După emiterea somaţiilor, doar 37 de milioane de lei au intrat în conturile Fiscului. Asta înseamnă că doar 18% din suma totală a fost şi recuperată.

Popriri

O metodă cu care Fiscul luptă împotriva rău-platnicilor este poprirea conturilor bancare. Concret, datornicii nu-şi mai pot ridica nici salariile întregi dacă au datorii la Finanţe. De la începutul anului şi până în prezent s-au aplicat popriri bancare pentru debite de peste 91 de milioane de lei.

Până la urmă, nici această variantă nu s-a dovedit a fi sută la sută eficientă pentru că din tot cuantumul, bugetul local a reuşit să-şi atragă doar a treia parte din totalul debitelor, adică 30 de milioane de lei. Fiscul aplică popriri nu doar pe conturile bancare, ci şi pe veniturile de la terţi. Aici, suma recuperată a ajuns la 64 de milioane de lei, aproape 30% din suma totală. O ultimă variantă prin care Fiscul încearcă să readucă banii în vistieria locală este instituirea sechestrului pentru bunuri mobile şi imobile. Aproape 28 de milioane de lei au fost recuperate de la nemţeni prin această metodă.

Bunurile scoase la vânzare, necăutate

Valorificarea bunurilor sechestrate a fost şi va fi un subiect pentru care va curge multă cerneală. În timp ce unii susţin că bunurile mobile sau imobile achiziţionate de la Finanţe sunt cea mai bună afacere de pe piaţă prin prisma preţurilor, cifrele raportate chiar de instituţie arată contrariul. Încasările din valorificarea bunurilor sechestrate au însumat doar 8,82 de milioane de lei.

Încasări de peste 700 de milioane

761 de milioane de lei. Este suma încasărilor totale colectate la bugetul de stat consolidat, după cum se arată într-un raport remis de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Neamţ pentru intervalul 1 ianuarie-30 septembrie. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, încasările sunt mai mari cu 60 de milioane de lei. Comparaţia acestor cifre şi plusul care reiese par să spună că în interiorul direcţiei care colectează taxe şi impozite în judeţ parcă nici n-ar fi fost nevoie de mult trâmbiţata reorganizare, din moment ce lucrurile merg atât de bine.

Mai mult la asigurările sociale şi cele de sănătate

În acelaşi raport este prezentată şi situaţia defalcată a bugetului. De exemplu, la bugetul asigurărilor sociale de stat, din ianuarie până în prezent, Fiscul a încasat 302 milioane de lei, cu 26 de milioane mai mult decât anul trecut. Asta înseamnă o creştere de 8,6%. Tot la capitolul reuşite intră şi cifra bugetului asigurărilor sociale de sănătate. 119 milioane de lei încasate în perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2013, faţă de 117 milioane de lei care-au intrat în vistierie în aceeaşi perioadă din 2012.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentAleşii din Târg nu sunt leneşi, site-ul primăriei e de vină!
Articolul următorHCM Roman la prima înfrângere