0:00

NEAMŢ: Club Offroad Piatra Neamţ va planta puieţi pe Cârloman, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiClub Offroad Piatra Neamţ (CORP) se alătură programului „Luna Plantării Arborilor” pentru a contribui simbolic la regenerarea pădurilor în fond forestier de stat. Programul a pornit la iniţiativa Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, cu scopul de a „repara” greşelile şi abuzurile săvârşite asupra pădurilor româneşti.

Joi, 2 aprilie, la ora 09:00, membrii CORP se întâlnesc pe dealul Cârlomanul (la scenă). La ora 09:15, împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Neamţ şi presa locală se va merge în poiana de deasupra scenei unde vor fi plantaţi 100 – 150 de puieţi.

„Ne interesează aceste aspecte care ţin de natură, vrem să o protejăm şi să ridicăm un semnal de alarmă pentru cei care defrişează pădurile. Cu un copac nu faci pădure, suntem conştienţi că nu putem muta munţii din loc, însă dorim ca măcar să deschidem ochii oamenilor şi să realizeze că natura trebuie respectată. Noi am mers în locuri defrişate, arată pustiu, iar în unele zone, ca după un război. De asemenea, dorim pe această cale să răspundem vocilor critice care spun că sportul pe care îl practicăm aduce prejudicii mediului înconjurător. Membrii CORP sunt în proporţie de 100% oameni ai pădurilor, ai munţior, iubim natura, dar mai ales, curăţenia şi bunăstarea acesteia”, a declarat Valentin Ciobanu, membru CORP.

Aceasta este cea de-a doua implicare a CORP în probleme legate de natură şi atacurile oamenilor asupra acesteia. În ziua de 14 septembrie 2014, offroaderii pietreni însoţiţi de Club Offroad Târgu Neamţ, Parcul Naţional Vânători, Primăria Piatra Neamţ şi reprezentanţii presei locale au ecologizat zona lacului Cuiejdel. Rezultatul a constat în strângerea a aproximativ 300 kg de deşeuri.

Alte informaţii:

  • Pădurea are un rol bine definit pe Pământ, precum furnizarea de oxigen şi absorţia dioxidului de carbon. Rădăcinile arborilor fixează solul şi reduce probabilitatea de producere a alunecărilor de teren. Frunzişul copacilor reţine până la 50% din cantitatea de precipitaţii, rădăcinile reţin o cantitate mare de apă, riscul de producere al inundaţiilor fiind astfel redus.
  • Numeroase specii de plante şi animale au dispărut datorită defrişării pădurilor.

… cu toate acestea, în multe părţi ale lumii, pădurile sunt defrişate rapid în scopuri agricole sau pentru păşuni, utilizate şi exploatate în mod abuziv, degradate de incendiile produse de oameni.

Suprafaţa ocupată de vegetaţia forestieră din totalul judeţului Neamţ este de circa 42%. Comunele din zona de munte (în general cele necooperativizate) au acoperire de vegetaţie forestieră mai mare, între 60% şi 80%.

Luna Plantării Arborilor este un program de regenerare a pădurilor în fond forestier de stat în  primăvara anului  2015. Include peste 1.700 ha, din care regenerări naturale 700 ha şi împăduriri 1.000 h.

Articolul precedentFost jucător la Piatra Neamţ, mare arbitru, decedat în această dimineaţă!
Articolul următorNEAMŢ: DSV-ul, veterinarii şi mielul
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.